|
StatutTeza a fost susţinută pe 2 septembrie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 21 decembrie 2006 Autoreferat![]() TezaCZU 338.242.4: 339.5 (478)(043.2)
|
Una din cele mai dificile probleme, cu care se confruntă economia Moldovei, este acomodarea activităţii economice, la general, şi activităţii firmelor, în particular, la provocările globalizării. Aceasta problemă a preocupat toate guvernele Moldovei din 1991. Au fost întreprinşi unii paşi în acest domeniu: s-a determinat lista ramurilor prioritare; s-a creat fondul de susţinere a micului business; s-a elaborat concepţia politicii industriale a ţării; cu susţinerea Băncii Mondiale a fost lansat un proiect vast de restructurare a întreprinderilor etc. Însă succesele sunt destul de modeste.
În aceste condiţii este actuală şi necesară cercetarea noastră, ce ţine de posibilitatea încadrării întreprinderilor din Moldova în circuitul economic mondial. Transnaţionalizarea este o cale pe care s-ar putea merge într-o economie globală. În acest scop se elaborează strategii de internaţionalizare, adaptate la condiţiile şi posibilităţile întreprinderii respective. Aceasta constituie esenţa cercetării în cauză. Determinarea necesităţii internaţionalizării şi globalizării a politicilor economice naţionale şi studierea influenţei comerţului exterior asupra comportamentului firmelor reprezintă încă un subiect al cercetării.
Toate aceste aspecte sunt analizate prin prisma caracteristicilor ţărilor mici, căci Moldova este şi ea una din ele. În teză este argumentată necesitatea preluării experienţei ţărilor mici vis-a-vis de utilizarea avantajelor în soluţionarea problemelor economice, cât şi recomandări pentru întreprinderile din Moldova. În contextul dat se analizează şi perspectivele integrării întreprinderilor în spaţuil european.
CAPITOLUL II. Problemele exporturilor din ţările mici
CAPITOLUL III. Strategii de internaţionalizare – cale de dezvoltare a firmelor naţionale