|
StatutTeza a fost susţinută pe 31 octombrie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 decembrie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 75.071.1(478):783(043.2)
|
Structura tezei: Introducere, patru capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 235 denumiri, 149 de pagini ale textului de bază, 4 anexe inclusiv exemple muzicale, tabele structural-analitice, textele lucrărilor şi schiţă biografică a compozitorului V. Ciolac.
Domeniu de studiu: istoria muzicii naţionale – creaţiile cu tematica religioasă ale compozitorilor din Republica Moldova.
Scopul lucrării constă în cercetarea trăsăturilor stilistice ale creaţiilor cu tematica religioasă ale lui V. Ciolac, în baza caracteristicilor (parametrilor, tiparelor) principale ale genurilor muzicii catolice şi a tradiţiilor multiseculare de abordare componistică a acestora.
Obiectivele tezei cuprind: evaluarea canoanelor (invariantelor sau modelelor) de genuri eclesiastice în domeniul muzicii romano-catolice care se află în perimetrul intereselor de creaţie ale compozitorului V. Ciolac; dezvăluirea specificului de tratare a textului în lucrările spirituale ale compozitorului; identificarea parametrilor structurali, stilistici şi semantici în lucrările semnate de V. Ciolac, în procesul de analiză a opusurilor muzicale care aparţin genurilor liturgice şi extra-liturgice de cult creştin occidental, precum şi muzicii de concert; evidenţierea aportului compozitorului la îmbogăţirea repertoriului componistic autohton.
Problema ştiinţifică soluţionată în teză se referă la poetica muzical-istorică a muzicii spiritualreligioase şi rezidă în identificarea aspectelor generale legate de modelarea stilistică a genurilor muzicale de sorginte catolică în creaţia lui V. Ciolac, abordare ce a condus la definirea metodei sale componistice, în perspectiva evaluării aportului compozitorului la perpetuarea tradiţiilor muzicii religioase autohtone.
Noutatea ştiinţifică şi originalitatea constă în introducerea în circuit ştiinţific a unor lucrări muzicale noi semnate de V. Ciolac, în analiza opusurilor muzicale din punctul de vedere al canoanelor (invariantelor sau modelelor) de gen specifice tradiţiei eclesiastice catolice, în identificarea elementelor esenţiale de stil ale lucrărilor muzicale religioase. Este o primă încercare în muzicologia naţională de a argumenta utilizarea unei metode analitice în baza criteriului universal, cel al canonului de gen al muzicii romano-catolice, care a condiţionat o interpretare stilistică individuală a prototipurilor eclesiastice în lucrările compozitorului fiind orientată spre tradiţiile muzicii spirituale occidentale. Abordarea stilistică a permis extinderea cercetărilor ştiinţifice la nivelul caracterizării metodei componistice a autorului.
Semnificaţia teoretică. În baza analizei complexe a opusurilor cu tematică religioasă ale lui V. Ciolac, considerate din perspectiva interacţiunii canoanelor bisericeşti ale genurilor muzicii catolice, tradiţiilor istorice ale muzicii religioase universale şi realizărilor individuale ale compozitorului, teza aduce un aport în aprofundarea ştiinţifică a fenomenului muzicii religioase şi determinarea rolului acesteia în creaţia componistică contemporană. Cercetarea descoperă un cadru mai larg în direcţia studiilor interdisciplinare de profil umanistic, cu scopul investigării din punct de vedere istorico-cultural a proceselor din domeniul muzicii spirituale.
Valoarea aplicativă a tezei. Materialele şi rezultatele cercetării pot fi solicitate în cercetările istoriei muzicii naţionale, în practica concertistică şi uzul eclesiastic; ele pot fi folosite în predarea disciplinelor Istoria muzicii naţionale, Istoria muzicii religioase, Literatura corală, Formele muzicale, Istoria muzicii contemporane în diferite instituţii de învăţământ artistic.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Teza de doctor a fost discutată la şedinţele Catedrei
Muzicologie şi compoziţie, în cadrul Seminarului ştiinţific de profil al AMTAP, şi pe data de
25.03.2016 a fost recomandată spre susţinere. Materialele tezei au fost aprobate în cadrul
conferinţelor ştiinţifice naţionale şi internaţionale în anii 2012–2015, precum şi în 14 publicaţii
ştiinţifice – 9 articole şi 5 rezumate.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: