|
StatutTeza a fost susţinută pe 21 decembrie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 16 februarie 2017 Autoreferat![]() TezaCZU
|
Domeniul de studiu al tezei: Teoria sistemelor de aşteptare.
Scopul şi obiectivele lucrării: Datorită dezvoltării rapide a portului maritim Constanța cât și a sistemelor a apărut necesitatea aplicării unor sisteme îmbunătățite de așteptare care necesită crearea unor noi modele matematice de așteptare. Lucrarea noastră are ca scop extinderea rezultatelor deja cunoscute în ceea ce privește Teoria Așteptării, elaborarea unor algoritmi matematici de eficientizare a timpului de așteptare în cadrul unui terminal maritim, toate acestea ducând atât la scăderea timpului de așteptare cât și la reducerea costurilor în cadrul întregii activități portuare. Pentru realizarea scopului propus s-au parcurs următoarele obiective ale lucrării:
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: Au fost generalizate și descrise mai multe modele matematice de așteptare. În plus au fost analizate mai multe funcții de repartiție pentru fiecare model, aplicarea acestor rezultate conducând la elaborarea algoritmilor de calcul pentru patru funcții de repartiție. Au fost descrise și analizate buletinele informative din cadrul a două terminale maritime din portul Constanța. În urma acestor analize și în conformitate atât cu modelele matematice abordate, dar și ținând cont de funcțiile lor de repartiție am putut face posibilă implementarea în viitor a acestui algoritm matematic de calcul.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată: rezidă în determinarea unor timpi de așteptare mai mici a navelor în cadrul terminalelor maritime, rezultate obținute atât în urma analizei modelelor de așteptare, dar și a funcțiilor de repartiție pentru aceste modele.
Semnificaţia teoretică: Rezultatele prezentate în lucrare pot servi ca suport pentru continuarea cercetărilor ştiinţifice în studierea şi determinarea altor caracteristici probabilistice pentru diferite tipuri de modele de aşteptare.
Valoarea aplicativă a lucrării: Rezultatele obţinute pot fi aplicate în sistemele portuare, pot fi extinse și pentru activitatea de încărcare a mărfii pe diverse tipuri de nave (tip container, tancuri etc.), care pot fi modelate matematic cu ajutorul modelelor studiate în teză.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Algoritmii elaboraţi au fost implementaţi în formă de program soft în limbajul de programare C++.
3. MODELE MATEMATICE ȘI ALGORITMI PENTRU EFICIENTIZAREA ACTIVITĂȚII TERMINALELOR DIN PORTUL CONSTANȚA
CONCLUZII GENERALE ȘI RECOMANDĂRI