|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 februarie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 martie 2017 Autoreferat![]() TezaCZU 616.89-008.441.33-084+613.83
|
Lucrarea este expusă pe 200 de pagini de text electronic, 61 de figuri, 19 tabele, 15 anexe; constă din următoarea structură: introducere, 4 capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie cu 142 de titluri, 128 de pagini text de bază. Rezultatele obţinute sunt incluse în 10 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: Medicină socială şi Management.
Scopul lucrării: Evaluarea efectului programelor de reducere a riscurilor în rândul persoanelor care injectează droguri pentru diminuarea consecinţelor negative ale consumului acestora în Republica Moldova.
Obiectivele lucrării:
1. Caracteristica şi evaluarea în dinamică a schimbărilor comportamentale
ale persoanelor care injectează droguri, benefi ciari din cadrul programelor de reducere a riscurilor.
2. Evaluarea maladiilor asociate consumului de droguri injectabile.
3. Evaluarea barierelor de accesare a serviciilor de reducere a riscurilor.
4. Estimarea cost-benefi ciului programelor de reducere
a riscurilor.
5. Elaborarea unui set de măsuri pentru diminuarea efectelor negative asociate consumului de droguri în rândul persoanelor care injectează droguri.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: Pentru prima dată în Republica Moldova s-a efectuat un studiu ştiinţifi c al caracteristicii generale, evaluarea schimbărilor comportamentale în dinamică şi a sănătăţii persoanelor care injectează droguri atât sub aspectul autoaprecierii sănătăţii acestora, cât şi al evaluării morbidităţii generale şi asociate consumului de droguri.
Problema ştiinţifică soluţionată în teză constă în elucidarea aspectelor medico-sociale, morbidităţii generale şi asociate consumului de droguri la PCID fapt ce a permis evidenţierea barierelor existente în asigurarea accesului la programele de reducere a riscurilor şi diminuării riscurilor pentru sănătatea publică.
Evaluarea cost-benefi ciului programelor de reducere a riscurilor şi a schimbărilor comportamentale la PCID, beneficiari ai programelor de reducere a riscurilor a argumentat necesitatea asigurării durabilităţii financiare a programelor de reducere a riscurilor în scopul asigurării accesului, îmbunătăţirii calităţii vieţii PCID şi reducerii riscurilor pentru sănătatea publică.
Semnificaţia teoretică: Cercetarea dată a scos în evidenţă problemele de sănătate asociate consumului substanţelor stupefiante depistate prin profilul specialiştilor la care aceste persoane s-au adresat, autoaprecierii stării de sănătate şi prin morbiditatea generală şi asociată consumului de droguri. Recomandările concrete de activitate pot fi utilizate de către specialiştii care activează în cadrul programelor în scopul extinderii serviciilor oferite şi referirii acestui grup la un spectru mai larg de intervenţii în scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii persoanelor care injectează droguri.
Valoarea aplicativă: Studiul realizat ne-a permis de a elabora metode de abordare intersectorială a supravegherii PCID. Rezultatele şi materialele elaborate în cadrul cercetării pot fi pe larg aplicate în instruirea asistenţilor sociali şi vor servi drept suport ştiinţific la fortificarea calităţii serviciilor oferite în cadrul programului de reducere a riscurilor.
Implementarea rezultatelor: Rezultatele cercetării sunt utile pentru a acoperi mai efi cient
necesităţile acestui subgrup de populaţie, iar programele de reducere a riscurilor pot oferi de fapt
posibilitatea de a monitoriza starea de sănătate şi a îmbunătăţi calitatea vieţii PCID prin referirea
la timp a acestora la specialiştii din domeniul medical şi social necesar.