|
StatutTeza a fost susţinută pe 21 februarie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 31 mai 2017 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 792.075(478)(091)(043.3)
|
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, inserate pe 135 pagini de text, o bibliografie din 213 de titluri şi 3 anexe.
Scopul tezei rezidă în cercetarea complexă a particularităţilor individuale de regie a maeştrilor de teatru rus din Moldova în contextul procesului teatral naţional de la răscrucea secolelor XIX-XX.
Obiectivele tezei se axează pe: descoperirea metodologiei individuale a regizorilor, cercetarea problematicii, evidenţierea stilului maeștrii teatrului rus din Republica Moldova pe baza spectacolelor realizate; analiza regiei şi stabilirea trăsăturilor ei specifice, determinarea rolului şi locului teatrelor ruse în dezvoltarea culturii teatrale naţionale.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a lucrării constă în faptul că pentru prima dată s-a efectuat o încercare de a cerceta complex particularităţile individuale de regie maeștrii teatrului rus din Republica Moldova în contextul procesului teatral naţional de la răscrucea secolelor XIX-XX. Lucrarea introduce în uzul ştiinţific un vast material factologic şi textual, neexplorat anterior, obţinut din interviuri.
În urma cercetării a fost soluţionată problema ştiinţifică importantă ce rezidă în punerea în lumină a particularităţilor de regie a maieştrilor scenei ruse din Moldova de la finele secolului al XX-lea şi începutul secolului al XXI-lea, fapt soldat cu aprecierea obiectivă a activităţii lor creatoare, prin scoaterea în relief a rolului şi influenţei acestora asupra procesului de teatru din Republica Moldova de la răscrucea secolelor.
Importanţa teoretică a lucrării reiese din faptul că materialele contribuie esenţial la punerea în lumină a regieie teatrelor ruse din Republica Moldova de la răscrucea secolelor XIX-XX, evaluarea obiectivă a rolului regizorului în domeniul artei teatrale naţionale.
Valoarea aplicativă a tezei: Rezultatele cercetării vor putea fi utilizate în calitate de suporturi instructive-metodice universitare consacrate artei regizorale din Republica Moldova, precum şi în calitate de surse sigure de documentare asupra procesului teatral mondial
Implementarea rezultatelor cercetării. Rezultatele ştiinţifice au fost implimenate prin publicarea a 5 articole ştiinţifice cu volum total de 4, 34 c.a. Rezultatele investigaţiilor ştiinţifice servesc drept bază a cursurilor teoretice şi practice ţinute de către autor în faţa studenţilor de la Universitatea de Stat Nistreană num. T. G. Shevchenko, Nistreană Institutul de Stat de Arte, Colegiul pedagogic din Bender.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: