|
StatutTeza a fost susţinută pe 14 septembrie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 26 octombrie 2006 Autoreferat![]() |
Diagnosticul dar în special tratamentul aterosclerozei care se implică decisiv în constituirea indicilor de morbiditate şi mortalitate prin afecţiuni cardiovasculare se încadrează într-o problemă medico-socială de mare consideraţiune. Este în special dificil diagnosticul timpuriu şi de aici inoperativitatea şi chiar ineficienţa formulelor terapeutice aplicate.
Studiul s-a axat pe materialele de cercetare asupra a 299 pacienţi cu hipercolesterolemie primară, pe care s-a evaluat ponderea efectului hipolipemiant al diferitor statine şi al remediului autohton BioR la pacienţii cu un factor de risc oportun al aterosclerozei, cu dislipidemii, utilitatea diagnostică a afecţiunilor coronariene aterosclerotice inerente probei de identificare a indicilor cantitativi şi funcţionali ai celulelor endoteliale progenitoare şi celule endoteliale apoptotice circulante, precum şi acţiunea acestor remedii asupra unor mecanisme cheie ale alterărilor endoteliale, cum ar fi apoptoza endoteliocitelor, refenotipizarea miocitelor netede vasculare şi expresia MMP.
Rezultatele obţinute indică că Lova- şi Pravastatina aplicate în doze standard ating ţinta terapeutică la conotaţia micşorării colesterolului LDL la cca 50% de pacienţi, efectul respectiv fiind constatat deja în primele luni de tratament. Pentru a fortifica efectul de corecţie a dislipidemiilor s-au testat două formule terapeutice pe parcursul a 3 luni de zile: dublarea dozelor statinelor (doze agresive) sau suplimentarea tratamentelor cu doze standard de statine cu BioR a câte 5 mg/zi. În ambele cazuri s-a reuşit creşterea numărului de pacienţi la care s-a atins ţinta terapeutică: cu 26,1% la utilizarea dozelor agresive de statine şi cu 16,1% în terapia combinată. De menţionat în acest context că monoterapia cu BioR a condus la beneficii notabile, forţa acestui remediu fiind totuşi potenţată în contextul terapiei combinate.
Statinele dar şi BioR-ul s-au manifestat prin acţiune de fortificare a potenţialului antioxidant, fapt ce denotă despre abilitatea lor de atenuare a stresului oxidativ, efect propice în raport cu mecanismele patogenice ale aterosclerozei, dar şi pentru remanierea integrităţii structurale a hepatocitelor. Efecte similare s-au atestat şi în cadrul evaluării acţiunii acestor remedii asupra acumulării intercelulare a LDL-oxi şi asupra ratei de apoptoză.
Atât Fluvastatina cât şi BioR-ul au redus semnificativ şi în măsură echidistantă (cu cca 85-90%) cantitatea de LDL-oxi în endoteliocitele aortice umane în cultura expusă impactului oxidativ prin H2O2. Un fenomen remarcabil definit de tratarea culturilor cu aceste remedii este şi diminuarea concludentă a apoptozei, deoarece cel puţin 90 de endoteliocite din 100 au evitat apoptoza indusă prin LDL-oxi, iar efectul dat relevă abilitatea lor de a se interfera benefic în evoluţia unui mecanism cheie al aterosclerozei – traficul transmembranar al LDLoxi şi apoptoza consecventă a celulelor endoteliale. Remarcabilă este de asemenea şi evidenţa efectului de micşorare a expresiei miozinei embrionare a CMN stimulate prin citochine proaterogene, dat fiind că preluarea fenotipului secretor al CMN, în afară de sinteza diferitor factori proaterogeni, consemnează activarea procesului lor de migraţiune în detrimentul stabilizării plăcii ateromatoase. În plus, expresia MMP, indusă de aceste citochine, a fost diminuată de Fluvastatină şi BioR cu circa 55-60%, ceea ce prezumă prevenirea lizei inelului fibrotic al ateromei şi declanşarea accidentelor vasculare.
Accentuând interesul faţă de BioR în contextul evidenţierii unor proprietăţi noi şi prodigioase vizavi de acţiunea lui hipolipemiantă, sunt de notat şi proprietăţile acestuia de a corecta unele mecanisme patogenetice oportune ale aterosclerozei.
Luând în consideraţie costul tolerabil, putem anticipa o complianţă terapeutică evidentă a pacienţilor eligibili, iar efectul lui de a influenţa benefic viabilitatea endoteliului vascular ne consolidează în convingerea despre oportunitatea lui terapeutică, atât cât în ateroscelroză, dar şi în maladiile cardiovasculare.
CAPITOLUL 2. Caracteristica clinică a pacienţilor şi metodele de investigare
CAPITOLUL 3. Eficienţa comparativă a diferitor formule de terapiehipolipemiantă la bolnavii cu dislipidemii (Rezultatele studiului propriu)
CAPITOLUL 4. Contribuţii la cercetarea diagnostică, etiopatogenetică şi curativă a aterosclerozei (Rezultatele studiului propriu)
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: