|
StatutTeza a fost susţinută pe 20 aprilie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 31 mai 2017 Autoreferat![]() TezaCZU 796.0+37.03:373.3(043.2)
|
Structura tezei: adnotare în 3 limbi; introducere; 3 capitole; concluzii şi recomandări; bibliografie - 290 surse; 7 anexe; 142 pagini text de bază; 32 figuri; 21 tabele. Rezultatele au fost publicate în 7 articole ştiinţifice.
Domeniul de cercetare: științe pedagogice.
Scopul cercetării: fundamentarea teoretico-experimentală a impactului procesului modernizat de educaţie fizică asupra formării competențelor cognitive ale elevilor din instituțiile de învățământ primar din localitățile rurale.
Obiectivele cercetării:
1. Studierea teoriei, metodologiei și a realizărilor existente cu privire la problema intercorelării educației fizice cu formarea competențelor cognitive la elevii claselor primare din localitățile rurale.
2. Cercetarea sociologică la nivelul pedagogilor-practicieni cu privire la problema studiată,
precum și elaborarea experimentală a testelor și criteriilor pentru identificarea dezvoltării fizice și intelectuale a elevilor claselor primare la etapa actuală.
3. Elaborarea Modelului intercorelării educație fizică – competențe cognitive și a Programei modernizate la educația fizică (clasele primare).
4. Argumentarea impactului Programei modernizate la educația fizică asupra formării competențelor cognitive a elevilor din instituțiile de învățământ primar.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică constă în faptul că la nivel conceptual-teoretic a fost proiectat un model intercorelativ al educaţiei fizice și competențelor cognitive pentru elevii din instituțiile de învățământ primar rural, care determină activitatea lor motrice în regimul săptămânal și contribuie la creșterea nivelului competenţelor lor cognitive.
Problema ştiinţifică importantă soluționată în domeniul cercetat constă în abordarea complexă a formării competențelor psihomotrice și cognitive la elevii claselor primare, prin organizarea netradițională a educației fizice în procesul educațional, fapt ce a contribuit la creșterea nivelului pregătirii intelectuale a acestora.
Importanța teoretică rezidă în fundamentarea teoretico-aplicativă a noului model al intercorelării educației fizice cu competențele cognitive ale elevilor din instituțiile de învățământ primar rural, elucidarea direcțiilor de dezvoltare a rezistenței psihice complexe, necesară la această vârstă pentru atenţie, percepţie, memorie, gândire şi imaginaţie.
Valoarea aplicativa а lucrării constă în faptul că educația fizică, în regimul orei academice cu orientare ludică pentru elevii din instituțiile de învățământ primar rural, contribuie la dezvoltarea lor motrice suficientă conform vârstei și indirect, prin funcționalitatea sporită a sistemelor naturale ale organismului, influențează îmbunătățirea durabilă și eficientă a competenţelor cognitive pentru dezvoltarea lor intelectuală.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele cercetărilor au fost implementate în cadrul procesului educațional în instituțiile de învățământ preuniversitar din localitățile rurale ale raionului Ialoveni al Republicii Moldova, precum şi în programele de studiu ale catedrei TMCF a facultăţii de pedagogie a USEFS şi ale Departamentului USEFS de formare profesională continuă a cadrelor didactice din instituțiile de învățământ.
În examinare [11] :
Arhiva tezelor: