|
StatutTeza a fost susţinută pe 18 mai 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 31 mai 2017 Autoreferat![]() TezaCZU CZU:373.1(043.3):796.011
|
Domeniul de studiu: pedagogia educației fizice.
Scopul cercetării rezidă în elaborarea și argumentarea experimentală a metodologiei implementării metodei jocului și competiției în cadrul lecțiilor de educație fizică din ciclul gimnazial de învățământ.
Obiectivele cercetării: 1.Analiza bibliografiei de specialitate privind particularitățile organizării procesului instructiv-didactic la disciplina ”Educația fizică” în ciclul gimnazial de învățământ. 2.Anchetarea adolescenților și profesorilor de educație fizică în vederea argumentării necesității eficientizării lecțiilor de educație fizică la această etapă de învățământ. 3. Elaborarea metodologiei implementării metodei jocului și competiției în cadrul lecțiilor de educație fizică din gimnaziu. 4.Verificarea și argumentarea experimentală a eficienței implementării metodologiei elaborate de autor.
Noutatea şi originalitatea științifică a lucrării rezidă din faptul că a fost elaborată și argumentată experimental metodologia implementării metodei jocului și competiției în cadrul lecțiilor de educație fizică din gimnaziu, iar eficiența acestui proces a fost determinată atât prin prisma analizei dinamicii anuale a nivelului de pregătire motrice a adolescenților, cât și a indicilor stării de sănătate și a satisfacției adolescenților de calitatea lecțiilor, ceea ce o deosebește esențial de alte lucrări de acest gen.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată în cercetare rezidă în eficientizarea lecțiilor de educație fizică în ciclul gimnazial de învățământ prin fundamentarea metodologiei de implementare a metodei jocului și competiției, elaborate de autor, ceea ce va conduce la creșterea atractivității lecțiilor pentru adolescenți, la îmbunătățirea indicilor stării de sănătate și a nivelului de pregătire motrice a acestora, la creșterea încrederii elevilor în sine.
Semnificaţia teoretică a lucrării rezidă în argumentarea eficienței implementării metodologiei elaborate de autor, exprimată prin perfecționarea indicilor stării de sănătate a adolescenților, îmbunătățirea nivelului de pregătire motrice și a încrederii elevilor în sine, prin creșterea gradului de satisfacție a acestora de calitatea lecțiilor de educație fizică. Rezultatele obținute contribuie la extinderea spectrului de cunoștințe necesare specialiștilor din domeniul culturii fizice.
Valoarea aplicativăa lucrării rezidă din posibilitatea folosirii ample a metodologiei elaborate de autor de către cadrele didactice de profil în scopul eficientizării lecțiilor de educație fizică în gimnaziu. Rezultatele obținute vin să completeze bazele de date teoretice și practice din domeniul educației fizice școlare.
Implementarea rezultatelor cercetării. Rezultatele cercetărilor sunt implementate în cadrul lecţiilor de educaţie fizică din Liceul Teoretic ”Pro Succes” și Liceul Teoretic„M. Sadoveanu” în mun. Chişinău, precum şi în procesul de instruire a viitorilor profesori de educație fizică și de formare continuă a cadrelor didactice din domeniul culturii fizice în USEFS.
1. PARTICULARITĂȚILE ORGANIZĂRII PROCESULUI INCTRUCTIV-DIDACTIC LA DISCIPLINA ”EDUCAȚIA FIZICĂ” ÎN CICLUL GIMNAZIAL DE ÎNVĂȚĂMÂNT
2. CONTRIBUȚIA REZULTATELOR SONDAJELOR DE OPINIE ÎN ELABORAREA METODOLOGIEI DE IMPLEMENTARE A JOCULUI ȘI COMPETIȚIEI ÎN CADRUL LECȚIILOR DE EDUCAȚIE FIZICĂ DIN GIMNAZIU
3. VERIFICAREA ȘI ARGUMENTAREA EXPERIMENTALĂ A EFICIENȚEI METODOLOGIEI IMPLEMENTĂRII METODEI JOCULUI ȘI COMPETIȚIEI ÎN CADRUL LECȚIILOR DE EDUCAȚIE FIZICĂ CU ADOLESCENȚII
CONCLUZII GENERALE ŞI RECOMANDĂRI
În examinare [11] :
Arhiva tezelor: