|
StatutTeza a fost susţinută pe 19 mai 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 31 mai 2017 Autoreferat![]() TezaCZU 612.396.11+582.26+612.017;577.1
|
Domeniul de studiu: 324.03 - Diagnostic de laborator.
Scopul studiului: evaluarea particularităţilor şi semnificaţiei modificărilor indicilor imunobiochimici la acţiunea remediilor ce conțin polizaharide sulfatate din spirulină (PSS) în normă şi la modelarea unor patologii cu implicarea sistemului imunitar și de natură toxică.
Obiectivele lucrării: cercetarea acţiunii PSS asupra parametrilor sangvini, indicilor imunobiochimici și proceselor metabolice în ser, ficat, splină și măduva osoasă în normă, la modelarea hepatopatiei toxice (HT) și imunodeficit (ID), elucidarea in vitro a particularităţilor proceselor imunobiochimice sangvine la pacienţii cu astm bronșic (AB) și la acţiunea PSS.
Metodologia cercetării științifice: s-a efectuat o cercetare fundamentală in vivo pe animale de laborator și in vitro pe probele biologice colectate de la persoane condiționat sănătoase și de la pacienți cu AB. Au fost folosite peste 50 micrometode de cercetare elaborate de noi în baza metodelor existente. Indicii imunobiochimici au fost studiați în sânge, ţesutul hepatic, lienal și măduva osoasă în condiţii fiziologice, HT, ID, AB şi la tratamentul cu PSS şi remedii ce conțin PSS și alte principii bioactive. ID a fost modelat prin administrarea ciclofosfanului, iar HT a fost indusă prin administrarea CCl4. Rezultatele obținute au fost supuse prelucrării statistice prin utilizarea programelor computerizate „StatsDirect” şi „Statistica 6,0” și prezentate prin procedee tabelare și grafice.
Noutatea și originalitatea ştiinţifică. Pentru prima dată a fost efectuat un studiu multiplanic complex de cercetare, care a permis obținerea datelor noi privind modificările indicilor imunobiochimici în sânge, ficat, splină şi măduva osoasă la modelarea unor patologii cu implicare imună și de natură toxică. A fost demonstrată acțiunea pleiotropă a remediului PSS în hepatopatia toxică, imunodeficitul experimental și la pacienţii cu astm bronşic de gravitate diferită.
Semnificația teoretică. Elucidarea mecanismelor imunobiochimice, care stau la baza acțiunii PSS asupra organismului în condiții fiziologice și patologice, lărgesc cunoștințele teoretice despre proprietățile biologice ale unor compuși naturali, oferind noi posibilități de a explora obiecte de perspectivă în scopul obținerii de noi remedii terapeutice eficiente.
Valoarea aplicativă a lucrării. Datele obţinute pot fi utilizate la elaborarea schemelor noi de diagnostic precoce al dereglărilor imunobiochimice ce survin în patologiile imunitare și de natură toxică și monitoringul eficienței tratamentului aplicat. Proprietăţile farmacologice ale PSS pot fi testate şi în cazul altor patologii, aplicaţiile terapeutice putând fi extinse.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: în procesul didactic şi lucrul ştiinţific la Catedra Medicină de laborator, IP USMF “Nicolae Testemiţanu”, laboratorul clinic al IMSP Institutul de Cardiologie, Centrul Republican de Control Extern al Calității.
1. PARTICULARITĂȚI IMUNOBIOCHIMICE ALE PATOLOGIILOR CU IMPLICAREA SISTEMULUI IMUNITAR ȘI DE NATURĂ TOXICĂ ȘI EFECTELE UTILIZĂRII PRODUSELOR CIANOBACTERIENE
2 MATERIALE ȘI METODE DE CERCETARE
3. MODIFICĂRILE IMUNOBIOCHIMICE ÎN HEPATOPATIA TOXICĂ INDUSĂ DE TETRACLORURA DE CARBON ȘI LA REMEDIEREA CU PSS
4. MODIFICĂRILE IMUNOBIOCHIMICE LA ACŢIUNEA PSS ÎN NORMĂ, IMUNODEFICIENȚĂ ȘI ASTM BRONŞIC
CONCLUZII GENERALE ȘI RECOMANDĂRI PRACTICE