|
StatutTeza a fost susţinută pe 14 septembrie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 21 decembrie 2006 Autoreferat![]() TezaCZU 316.364
|
Lucrarea prezintă o investigaţie sociologică complexă realizată de autor în decursul ultimilor cinci ani. Baza teoretico-metodologică are drept support realizările sociologice obţinute în domeniul dat. Baza empirică constituie rezultatele cercetărilor de teren la nivel local, regional şi naţional, cu participarea nemijlocită a autorului. Lucrarea conţine : introducrea, trei capitole, încheierea, referinţele bibliografice şi anexe.
În capitolul I – Cadrul teoretico–metodologic de cercetare a delincvenţei juvenile – se întemeiază modelul sociologic de studiere a dinamicii delincvenţei minorilor în vârstă de 11 – 16 ani din România. Se intreprinde o analiză a categoriilor principale a delincvenţei, menţionându-se creşterea gradului de pericol social prin agresivitate crescută şi asocierea în grupuri infracţionale. În continuare se fundamentează metodica înfăptuirii investigaţiei şi determinării eşantionului cercetării.
În capitolul II – Factorii sociali şi specificul delincvenţei juvenile în România, se examinează evoluţia stării infracţionale la nivelul judeţului Iaşi şi o comparaţie cu cea la nivel naţional, precum şi influienţa mediului familial asupra conduitelor juvenile, specificul socializării prin grupurile educaţionale, precum şi funcţiile de reglementare a relaţiilor interindividuale, procesele de comunicare şi influienţa grupurilor de cartier asupra fenimenului delincvenţei juvenile şi sporirii delictelor grave comise de tineri împotrive proprietăţii îndeosebi.
În capitolul III – Aspecte practice ale controlului social în delincvenţa juvenilă, este prezentată sinteza analitică a studiilor sociologice realizate în centre de reeducare a minorilor instituţionalizaţi. Se mai analizează de asemenea polimorfismul delincvenţional şi etiologia conduitelor la delincvenţii tineri, examinându-se şi măsurile de prevenire a cazurilor de devianţă juvenilă prin concentrarea acţiunilorasupra unor aspecte critice ale proceselor de socializare şi integrare socială.
În baza investigaţiei sociologice sunt elaborate recomandări concrete în vederea
minimalizării delincvenţei juvenile.
CAPITOLUL II. Factorii sociali şi specificul delincvenţei juvenile
CAPITOLUL III. ASPECTE PRACTICE ALE CONTROLULUI SOCIAL ÎN DELINCVENŢA JUVENILĂ