|
StatutTeza a fost susţinută pe 17 iunie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 mai 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 343.6 (043.3)
|
Teza cuprinde: Introducere, 3 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 247 titluri, 165 pagini text de bază. Rezultatele obţinute sunt publi¬cate în 10 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu. Lucrarea face parte din domeniul Dreptului penal, Partea Specială. Studiul este axat pe analiza juridico-penală a infracţiunilor prevăzute la art.1661 CP RM.
Scopul lucrării rezidă în elaborarea concepției științifico-practice privind răspunderea penală pentru tortură, tratament inuman sau degradant, fapte prejudiciabile incriminate la art.1661 CP RM, în accepţiunea aspectelor de lege lata şi de lege ferenda.
Obiectivele: determinarea naturii juridice a torturii, tratamentului inuman sau degradant; analiza juridico-penală a elementelor constitutive și a elementelor circumstanțiale agravante ale infracţiunilor prevăzute la art.1661 CP RM; soluţionarea problemelor de încadrare ce derivă din concurenţa de norme penale şi concursul de infracţiuni, privite în raport cu art.1661 CP RM; conturarea carenţelor ce marchează, în viziunea autorului, norma de la art.1661 CP RM etc.
Noutatea ştiinţifică şi originalitatea rezultatelor obţinute constă în cercetarea complexă a răspunderii penale pentru faptele prejudiciabile incriminate la art.1661 CP RM la nivel de teză de doctorat. Demersul a finalizat cu soluționarea problemei științifice constând în fundamentarea reconceptualizării incriminării torturii, tratamentului inuman sau degradant prin Legea nr.252 din 08.11.2012, fapt ce a determinat perceperea naturii juridice și a sferei de incidență a faptelor prevăzute la art.1661 CP RM, în vederea creării premiselor teoretice de calificare corectă a respectivelor infracțiuni de către subiecții de aplicare în concret a legii penale.
Importanţa teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării. Studiul realizat reprezintă o bază conceptuală care descrie la nivel teoretic: algoritmul de aplicare a art.1661 CP RM în procesul de încadrare juridică; modalitățile faptice ale relelor tratamente incriminate în art.1661 CP RM desprinse din jurisprudența CtEDO în materie; soluțiile de ajustare a cadrului incriminator la standardele europene etc., rezultate care pot fi receptate în activitatea ştiinţifică, instructiv-formativă, în activitatea practică a organelor de drept și în procesul de legiferare.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice îşi găseşte oglindire în procesul de instruire a stu¬denţilor, masteranzilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior cu profil juridic, dar și în activitatea practică a organelor de drept.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: