|
StatutTeza a fost susţinută pe 29 iunie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 mai 2018 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU [94(100) + 323.329:321.64]„1924/1940”
|
Structura tezei: Introducere, trei capitole, concluzii şi recomandǎri, adnotǎri (în limbile românǎ, englezǎ şi rusǎ), Bibliografie din 299 surse, 148 pagini text de bazǎ şi Anexe.
Scopul tezei se rezidă în cercetarea condițiilor politice de formarea și existență a intelectualității din RASSM.
Оbiectivele lucrării se axează pe: examinarea politicii de cadre, promovate de PC (b) al URSS, studierea rolului jucat de intelectuali în RASSM, expunerea motivelor şi metodelor de represiune faţă de intelectualii din RASSM.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Au fost studiate şi expuse principiile politicii statului totalitar faţǎ de intelectualitatea din RASSM, au fost analizate sursele de formare a intelectualităţii din RASSM, a fost generalizată esenţa politicii represive a totalitarismului sovietic. Problema ştiinţifică importantă soluţionată: principala sarcină a cercetării realizată în domeniul cercetat constă în reflectarea condițiilor politice de formare, viață și activitate a intelectualității din RASSM, fapt ce a contribuit la formularea unei aprecieri obiective a rolului și locului acesteia în procesul de construire național-statală a autonomiei, evidențierea trăsăturilor caracteristice ale politicii totalitare ale regimului.
Semnificaţia teoretică a lucrǎrii constă în argumentarea ştiinţifică şi în formularea concluziilor cercetării efectuate, în care s-au demonstrat condiţiile de existenţă a intelectualităţii la formarea RASSM, au fost depistate politicile sovietice de marginalizare şi nimicire a „vechii intelectualităţi” şi de formare a unei „noi” intelectualităţi, din muncitori şi ţărani, devotate regimului bolşevic.
Valoarea aplicativă a lucrării. Rezultatele studiului pot fi folosite la elaborarea lucrărilor de sinteză, referitoare la istoria Republicii Moldova (la istoria românilor) şi la generalizări, privind esenţa totalitarismului sovietic.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele cercetărilor obţinute pot fi utilizate în
activitatea ştiinţifică şi didactică, la realizarea monografiilor, manualelor, materialelor didactice la
istoria universală şi istoria românilor.