|
StatutTeza a fost susţinută pe 7 iulie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 mai 2018 Autoreferat![]() TezaCZU [617.575+616.833.35/36]-073-089(043)
|
Domeniul de studiu. Studiul a inclus 350 de bolnavi cu sindrom de canal carpian și Guyon de diferite stadii ale neuropatiei de tunel, inclusiv la 146 de pacienți a fost aplicată metoda chirurgicală de tratament excizia prin abord în semilună a ligamentului anterior transversal al carpului și la 130 de pacienți a fost aplicat procedeul microchirurgical de neuroliză.
Scopul lucrării a fost elaborarea unui algoritm de diagnostic clinic, paraclinic și imagistic, bazat pe dovezi și tratament complex a bolnavilor cu sindrom de canal carpian și Guyon. Obiectivul principal al studiului a fost evaluarea și perfecționarea eficienței diagnosticului imagistic și a tratamentului chirurgical în sindromul de canal carpian și Guyon prin implementarea unui protocol de diagnostic și tratament în stadiile precoce și avansate ale afecțiunii în dependență de prezența sau lipsa factorului traumatic.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a studiului. Clinic și imagistic a fost argumentată și confirmată posibilitatea determinării prin ultrasonografie a gradului de compresie a nervului median și selectării metodei de tratament chirurgical la pacienții cu sindrom de canal carpian și Guyon. Examenul histologic a constatat prezența leziunilor tisulare avansate la nivelul ligamentului transversal anterior carpian deja în stadiile precoce ale sindromul de canal carpian și Guyon de etiologie traumatică, fapt care impune necesitatea exciziei ligamentului și determinarea tipului de neuroliză.
Problema ştiinţifică soluţionată în teză constă în evaluarea și implementarea metodelor noi de diagnostic al sindromului de canal carpian și Guyon în vederea stabilirii indicațiilor concrete pentru selectarea metodei de tratament chirurgical în funcție de etiologia afecțiunii (posttraumatică sau idiopatică), gradul de compresie și afectare a nervului median și ulnar.
Semnificaţia teoretică a lucrării. Studiul a confirmat că aplicarea în practică a indicelui sonografic al nervului median al carpului îmbunătățește diagnosticul sindromului de canal carpian și Guyon. Au fost argumentate şi confirmate utilitatea şi prioritatea metodei chirurgicale (excizia prin abord în semilună a ligamentului anterior transversal al carpului cu decompresia nervului median) și eficiența neurolizei în tratamentul sindromului de canal carpian și Guyon.
Valoarea aplicativă a studiului constǎ în elaborarea unui algoritm de diagnostic și tratament complex al pacienților cu sindrom de canal carpian și Guyon care permite determinarea obiectivă a indicațiilor, selectarea și perfecționarea tratamentului chirurgical în funcție de etiologie (posttraumatică sau idiopatică), gradul de compresie și afectare a nervului median și nervului ulnar în canalul carpian și canalul Guyon.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Principalele rezultate ale studiului sunt aplicate în procesul didactic al Catedrei Traumatologie și Ortopedie a IP USMF „Nicolae Testemiţanu” şi sunt implementate în activitatea practică a Instituției Medico-Sanitare Publice Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie și Instituției Medico-Sanitare Publice Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău.
1. SINDROMUL DE CANAL CARPIAN ȘI GUYON
2. MATERIAL ŞI METODE DE STUDIU
3. DIAGNOSTICUL ŞI TRATAMENTUL CHIRURGICAL AL PACIENŢILOR CU SINDROM DE CANAL CARPIAN ŞI GUYON DE ETIOLOGIE NETRAUMATICĂ
4. DIAGNOSTICUL ŞI TRATAMENTUL CHIRURGICAL AL PACIENŢILOR CU SINDROM DE CANAL CARPIAN ŞI GUYON DE ETIOLOGIE POSTTRAUMATICĂ
5. REZULTATELE STUDIULUI LA DISTANȚĂ. ALGORITMUL DE DIAGNOSTIC ŞI TRATAMENT AL SINDROMULUI DE CANAL CARPIAN ŞI GUYON
ÎNCHEIERE
CONCLUZII GENERALE ŞI RECOMANDĂRI PRACTICE