|
StatutTeza a fost susţinută pe 7 iulie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 mai 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 347.7 (043.3)
|
Teza cuprinde: Introducere, 4 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 155 titluri, 140 pagini text de bazӑ. Rezultatele obţinute sunt publicate în 16 lucrări științifice.
Domeniul de studiu şi obiectivele tezei: Lucrarea ține de domeniul Dreptului afacerilor, fiind analizată legislația naţională cu privire la insolvabilitate prin raportare la normele europene, la dreptul comparativ, cu relevarea reglementărilor specifice fiecărei etape de procedură din întregul proces de insolvabilitate.
Scopul tezei de doctorat: realizarea unei cercetări ştiinţifice complexe şi aprofundate a reglementării instituției insolvabilității prin comparare cu legislația europeană, spre evidenţierea gradului de compatibilitate cu prevederile europene, evidenţierea reglementărilor lacunare sau contradictorii, identificarea imperfecţiunilor textului de lege şi reliefarea unor propuneri de lege ferenda.
Obiectivele tezei: Obiectivele principale constau ȋn identificarea elementelor compatibile, precum şi determinarea incompatibilităților care se regăsesc ȋn reglementarea națională prin raportare la reglementarea europeană, examinarea dreptului comparat și a practicii judiciare, elaborarea recomandărilor de modificare a legislaţiei cu privire la insolvabilitate, în vigoare.
Noutatea şi originalitatea stiințifică: Studiul, cu titlu de noutate, identifică gradul de reflectare în legislaţia natională a principiilor europene referitoare insolvabilitate, fapt care generează propuneri de lege ferenda şi soluţii pentru îmbunătăţirea cadrului naţional legal.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată a constat în cercetarea modului de reflectare a principiilor europene în materie în noua Lege a insolvabilităţii, precum şi a mijloacelor oferite debitorilor cu dificultăţi financiare, spre respectarea deplină a obiectivului procedurii de insolvabilitate, fapt care a condus la clarificarea gradului de compatibilitate a legii naţionale cu reglementările europene, astfel cum sunt reflectate şi în alte sisteme de drept ale statelor europene, pentru o adaptare optimă a legislaţiei naţionale la cerinţele europene.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: