|
StatutTeza a fost susţinută pe 12 iulie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 mai 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 342 (043.2)
|
Domeniul de studiu: drept public: drept constituțional.
Scopul studiului constă în studierea complexă a colaborării autorității Parlamentului, Guvernului și instituției Președinției în consolidarea regimului de guvernare al Republicii Moldova prin prisma constituționalismului contemporan.
Obiectivele studiului: precizarea elementelor definitorii privind conceptul de regim de guvernare; valorificarea constituționalismului contemporan drept un mijloc de exercitare a regimului de guvernare; determinarea și analiza tipologiei regimului de guvernare; identificarea rolului și coraportul dintre instituțiile politice prin prisma constituționalismului contemporan; investigarea reformelor constituționale din Republica Moldova privind regimul de guvernare; stabilirea principiilor de consolidare constituțională a colaborării instituțiilor politice din Republica Moldova.
Noutatea și originalitatea științifică se fundamentează pe studierea regimului de guvernare prin prisma constituționalismului contemporan, evidențiindu-se căile de consolidare a activității Parlamentului, Guvernului și a instituției prezidențiale în vederea funcționării unui regim de guvernare semiprezidențial autentic. Problema științifică importantă soluționată rezidă în determinarea particularităților ce vizează regimul de guvernare și identificarea mecanismelor cu privire la consolidarea regimului acestuia prin prisma constituționalismului contemporan din Republica Moldova.
Semnificația teoretică și valoarea aplicativă a lucrării constă în rezultatele cu privire la cercetarea regimului de guvernare, ce vor fi favorabile dezvoltării continue a ştiinţei dreptului constituțional. Rezultatele obţinute pot fi utile în calitate de repere informative în studiile ce urmează a fi efectuate în domeniul temei abordate, dar pot fi utilizate și în procesul didactic în calitate de bază teoretică şi practică în cadrul dreptului constituțional. Acestea vor contribui la dezvoltarea şi aprofundarea cunoştinţelor teoretice în domeniu, iar propunerile de lege ferenda au menirea de a consolida regimul de guvernare în condițiile constituționalismului contemporan din Republica Moldova.
Implementarea rezultatelor științifice.Rezultatele demersului științific au fost prezentate în cadrul mai multor conferințe internaționale și publicate în diverse reviste de specialitate, fapt ce a contribuit la îmbogățirea cadrului teoretic național privind regimul de guvernare. De asemenea, concluziile generale și propunerile de lege ferenda pot fi utilizate în vederea perfecționării cadrului normativ național, elaborării de hotărâri explicative privind modul de interpretare a normelor ce reglementează activitatea Parlamentului, Guvernului și a Președinției.
1. ANALIZA SITUAȚIEI DOCTRINARE CU PRIVIRE LA REGIMUL DE GUVERNARE
2. CONCEPTUL DE REGIM DE GUVERNARE ȘI TRĂSĂTURILE ACESTUIA PRIN PRISMA CONSTITUȚIONALISMULUI CONTEMPORAN
3. ANALIZA REGIMULUI DE GUVERNARE PRIN PRISMA CONSTITUȚIONALISMULUI â CONTEMPORAN
4. IDENTIFICAREA REGIMULUI DE GUVERNARE DIN REPUBLICA MOLDOVA ȘI CONSOLIDAREA ACESTUIA
СONCLUZII GENERALE ȘI RECOMANDĂRI
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: