|
StatutTeza a fost susţinută pe 21 septembrie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 mai 2018 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 633.63:632.954
|
Teza constă din introducere, 5 capitole, concluzii și recomandări, 48 tabele, 17 figuri, bibliografie din 188 titluri, 5 anexe. Conținutul de bază numără 160 pagini și anexele – 80 pagini. Rezultatele obținute sunt publicate în 11 lucrări științifice.
Domeniul cercetării: Protecția plantelor.
Scopul cercetării constă în elaborarea modalităților tehnologiei de cultivare a sfeclei de zahăr, evaluând impactul acestora asupra stării fitosanitare a semănăturilor și optimizarea sistemului de protecție al culturii de buruieni.
Obiective: Studiul influienței modalităților de prelucrare de bază ale solului, rotația culturilor și a fertilizanților asupra spectrului și numărului de buruieni; aprecierea eficienței erbicidelor și a amestecurilor acestora în combaterea buruienilor; evaluarea capacitatății de reținere a apei în plantele sfeclei de zahăr la tratarea cu erbicide; determinarea toxicității erbicidelor asupra mediului înconjurător.
Noutatea științifică: Pentru prima dată în condițiile Republicii Moldova s-a evaluat acțiunea complexă a modalităților de prelucrare de bază ale solului, rotația culturilor și fertilizanților asupra gradului de îmburuienire a semănăturilor sfeclei de zahăr. A fost apreciată eficacitatea amestecurilor de erbicide în reducerea îmburuienirii. A fost stabilită micșorarea capacității de reținere a apei în plantele sfeclei de zahăr la tratarea cu erbicide și determinată toxicitatea erbicidelor asupra mediului înconjurător.
Problema științifică soluționată constă în fundamentarea utilizării procedeelor tehnologice de cultivare în controlul numărului și reducerea impactului buruienilor în semănăturile cu sfeclă de zahăr, ce a condus la argumentarea științifică a rotației culturilor, sistemelor de tratare ale solului și fertilizanților, de asemenea au fost stabilite amestecurile de erbicide cu eficiacitate înaltă în combaterea buruienilor și toxicitate redusă asupra mediului înconjurător, fapt ce a permis optimizarea sistemului de protecție a culturii de buruieni.
Semnificația teoretică constă în evaluarea modificărilor spectrului și numărului de buruieni în rezultatul modalităților de prelucrare de bază ale solului, rotația culturilor și fertilizanților. Materialele prezentate în această lucrare au contribuție semnificativă în agrofitocenologie, protecția plantelor de buruieni. A fost justificată teoretic utilizarea amestecurilor de erbicide în condițiile Republicii Moldova.
Valoarea practică a lucrării: Rezultatele obținute permit perfecționarea tehnologiei de cultivare a sfeclei de zahăr în direcția creșterii productivității acesteia, stabilite procedeele agricole, ce contribuie la optimizarea stării fitosanitare a culturii. Sunt recomandate amestecurile de erbicide eficiente și cu toxicitate redusă asupra mediului înconjurător pentru reducerea numărului și nocivității buruienilor.
Implementarea rezultatelor: Rezultatele cercetărilor științifice au fost implementate în gospodăriile țărănești din Republica Moldova: SRL Popesteanca, SRL Andrian-Agro, SRL Agro-SZM, IM Sudzucker Moldova SA, pe suprafața de 6-14 mii hectare anual.