|
StatutTeza a fost susţinută pe 21 septembrie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 mai 2018 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU
|
Structura tezei: Introducere, 5 capitole, dintre care primul reprezintă sinteza datelor literare, iar următoarele 4 capitole includ rezultatele cercetărilor experimentale proprii la subiectul tezei, urmate de concluzii generale şi recomandări, bibliografia cu 266 de titluri, 219 pagini de text de bază, 121 figuri şi 7 tabele.
Numărul de publicaţii la temă: rezultatele obţinute au fost publicate în 42 lucrări ştiinţifice Cuvinte-cheie: chimie organică, sinteză organică, terpenoide, ciclizare, regrupare, funcţionalizare, biomimetic, prenilare
Domeniul de cercetare: chimia organică Scopul şi obiectivele lucrării: În virtutea faptului că majoritatea compuşilor terpenici care reprezintă interes practic au schelete carbonice complexe şi funcţionalizare avansată cu heteroatomi, scopul primordial al acestei lucrări a fost elaborarea metodelor de sinteză a diverse clase de compuşi terpenici prin combinarea flexibilă a proceselor biomimetice de oligomerizare, ciclizare, regrupare şi funcţionalizare dirijată. Obiectivele specifice ale lucrării au inclus sinteza compuşilor terpenici din diferite serii oligomerice cu funcţionalizare diversă şi cercetarea lor în reacţiile de ciclizare, regrupare şi funcţionaluzare cu heteroatomi.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: În lucrarea prezentă a fost demonstrată influenţa majoră a grupelor funcţionale din scheletul terpenoidelor asupra reacţiilor de ciclizare/regrupare in vitro. Aceasta a permis de a elabora căi de sinteză foarte eficiente a terpenoidelor complexe. Completarea acestor metode cu reacţiile de funcţionalizare spaţială post-ciclizare lărgerste şi mai mult arsenalul de metode sintetice disponibile pentru generarea întregii diversităţi structurale a terpenoidelor, pregătind astfel terenul pentru studii profunde ale utilităţii compuşilor terpenici în ansamblu. Rezultatele principial noi pentru ştiinţă şi practică obţinute: În cadrul tezei curente a fost demonstrată viabilitatea combinării succesive a diferitor procese biomimetice pentru sinteza compuşilor terpenici cu diverse structuri. Faptul complexităţii avansate a căilor biogenetice care conduc la diversitatea enormă a terpenoidelor a permis de a înainta ipoteza intercalării etapelor biosintetice în mod flexibil. Această abordare strategică a fost numită Sinteză Biomimetică Aleatorie. În urma verificării şi valorificării ipotezelor înaintate în cadrul îndeplinirii lucrării curente, au fost realizate sinteze ale reprezentanţilor a 15 diverse clase de compuşi terpenici.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării: Relevanţa teoretică primordială a lucrării se bazează pe lansarea principiului Sintezei Biomimetice Aleatorii în planificarea sintezelor compuşilor naturali cu structură complexă. De asemenea, studiul profund al compuşilor naturali a condus la identificarea unei noi super-familii de terpenoide ciclice cu grupe prenil terminale pendante.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice menţionate mai sus s-a exprimat în sintezele a 7 compuşi naturali sau precursori apropiaţi. De asemenea, iniţierea studilor reacţiilor de degradare ozonolitică în medii apoase a condus la brevetarea unei metode eficiente de obţinere a sclareoloxidului – compus important, utilizat în caltate de component al compoziţiilor de aromatizare.