|
StatutTeza a fost susţinută pe 17 octombrie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 mai 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 616.231.24-036.12-036.865-053.2
|
Domeniul de studiu: pediatrie, alergologie.
Scopul. Evaluarea criteriilor actuale în aprecierea dizabilității pentru elaborarea instrumentului practic de determinare a dizabilităţii la copiii cu astm bronşic prin prisma Clasificării Internaţionale a Funcţionării, Dizabilităţii şi Sănătăţii în Republica Moldova.
Obiectivele lucrării: Analiza dinamicii indicilor dizabilității la copiii cu astm bronşic în Republica Moldova (aa. 2009-2015); Evaluarea indicatorilor de sănătate și de funcționare la copiii cu astm bronsic cu și fără grad de dizabilitate conform Protocolului Clinic Național; Determinarea criteriilor de activitate, participare și factori de mediu conform Clasificării Internaţionale a Funcţionării, Dizabilităţii şi Sănătăţii pentru copiii cu astm bronșic; Analiza rezultatelor intervievării medicilor prin metoda Delphi privind Clasificarea Internaţională a Funcţionării, Dizabilităţii şi Sănătăţii, pentru delimitarea criteriilor de apreciere a dizabilității cauzate de astm bronșic; Elaborarea instrumentului practic de apreciere a stării de funcţionare, dizabilitate şi sănătate, derivat din Clasificarea Internaţională a Funcţionării, Dizabilităţii şi Sănătăţii, pentru copiii cu astm bronșic în Republica Moldova.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. În premieră în Republica Moldova au fost efectuate cercetări ştiinţifice orientate spre obiectivizarea procesului de determinare a dizabilităţii la copiii cu astm bronșic prin elaborarea instrumentului practic, derivat din CIF.
Problema ştiinţifică soluţionată în teză. Rezultatele studiului au permis elaborarea unui instrument practic de obiectivizare a procesului de evaluare a sănătăţii, funcţionării şi dizabilităţii copiilor cu AB şi de monitorizare a managementului cazului.
Semnificaţia teoretică. Studiul a adus un aport semnificativ la dezvoltarea unui nou concept de stabilire a dizabilităţii în baza modelului medico-social al acesteia. Au fost propuse criterii noi (derivate din CIF) de apreciere a dizabilităţii ce vizează nivelul de funcţionare a copilului, activitate şi participare acestuia în viaţa cotidiană şi cea socială.
Valoarea aplicativă. Studiul a adus o contribuţie valoroasă pentru implementarea principiilor CIF, promovate de OMS, în practica medicală din Republica Moldova. Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele obţinute au fost aplicate în activitatea curativă a specialiştilor din secţia Alergologie pediatrică ale IMSP IMC.
SINTEZA REZULTATELOR OBȚINUTE
CONCLUZII GENERALE ŞI RECOMANDĂRI