|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 noiembrie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 mai 2018 Autoreferat![]() TezaCZU C.Z.U: 373.015 (043.3)
|
Domeniul de studiu: se referă la teoria generală a educației și abordarea problemei formării competenței de negociere educațională a managerilor din învățământul preuniversitar.
Scopul cercetării constă în fundamentarea teoretico-practică a reperelor pedagogice de formare a competenței de negociere educațională a managerilor școlari.
Obiectivele cercetării: specificarea noțională a negocierii și negocierii educaționale în contextul cercetărilor științifice actuale; stabilirea bazei teoretice a formării competenţei de negociere educațională a managerilor din învățământul preuniversitar; elaborarea Modelului pedagogic al formării competenței de negociere educațională a managerilor; validarea Metodologiei de formare a competenţei de negociere educațională a mangerilor din învățământul preuniversitar; analiza și interpretarea rezultatelor experimentale.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică se constituie din abordarea și definirea conceptului de negociere educațională; elucidarea valorilor culturii negocierii în mediul educațional; elaborarea unui Model pedagogic al formării competenței de negociere educațională a managerilor și a Metodologiei formării competenţei de negociere educațională a managerilor din învăţământul preuniversitar. De asemenea, a fost confirmată valoarea acestora în practica educațională.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată constă în fundamentarea teoretico - aplicativă a funcționalității Modelului pedagogic al formării competenței de negociere educațională a managerilor, în vederea racordării procesului educațional la necesitățile de modernizare, fapt care a contribuit la dezvăluirea importanței acestei competențe în eficientizarea activității instituției preuniversitare.
Semnificaţia teoretică a cercetării rezidă în: stabilirea fundamentelor epistemologice ale negocierii; definirea conceptului de negociere educațională din perspectiva psiho-pedagogică a managementului educaţional; fundamentarea teoretică a Modelului pedagogic al formării competenței de negociere educațională a managerilor și a Metodologiei de formare a competenței de negociere educațională a managerilor din învățământul preuniversitar; sistematizarea conținutului ideatic privind negocierea educațională.
Valoarea aplicativă a lucrării este reprezentată de: Identificarea sistemului de instrumente şi indicatori de diagnosticare şi evaluare a competenţei de negociere a managerilor din învățământul preuniversitar, Elaborarea curriculumului de formare a competenței de negociere educațională; Validarea experimentală a Metodologiei formării competenţei de negociere educațională a managerilor din învățământul preuniversitar.
Implementarea rezultatelor științifice s-a realizat prin intermediul cercetărilor experimentale în cadrul UST, USM, UPS „Ion Creangă”, IȘE, Direcției Educație Criuleni și Liceului Teoretic „Nicolae Donici”, din s. Dubăsarii Vechi, r. Criuleni; prin valorificarea strategiilor de formare a competenței de negociere educațională și aplicarea Modelului pedagogic al formării competenței de negociere educațională a managerilor, inclusiv prin intermediul conferințelor științifice naționale și internaționale, a publicațiilor științifice și a activităților practice cu masteranzii programului „Managementul educațional” și „Managementul comunicării instituționale”, cu managerii și profesorii școlari.
2. CADRUL METODOLOGIC DE FORMARE A COMPETENȚEI DE NEGOCIERE EDUCAȚIONALĂ A MANAGERILOR ȘCOLARI
3. DEMERSUL EXPERIMENTAL DE FORMARE A COMPETENȚEI DE NEGOCIERE A MANAGERILOR DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR
CONCLUZII GENERALE ȘI RECOMANDĂRI
În examinare [12] :
Arhiva tezelor: