|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 octombrie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 21 decembrie 2006 Autoreferat![]() TezaCZU 159.928 (043.2)
|
În lucrarea dată sunt prezentate rezultatele cercetărilor teoretico-experimentale ale raportului dintre inteligenţă, creativitate şi aptitudinile pentru arta plastică în aspect genetic, efectuate în baza concepţiilor de dezvoltare a aptitudinilor pe parcursul activităţii expuse de S.Rubinştein, B.Teplov, A.Leontiev şi ideei ce aparţine lui L.Vâgotski, V.Davâdov, S.Rubinştein referetoare la definirea personalităţii ca sistem integral, aptitudinile căreia, atât generale, cât şi speciale, ocupă un loc central în structura psihicului uman. A fost determinat caracterul universal al legăturii dintre aptitudinile generale şi aptitudinile pentru arta plastică pe parcursul întregii vârste şcolare. Pe cale experimentală au fost stabilite particularităţile relaţiei predictive şi interrelaţiei aptitudinilor pentru arta plastică cu inteligenţa şi creativitatea, dependente de vârstă şi de condiţiile concrete de dezvoltare a aptitudinilor pentru arta plastică. Cercetările s-au petrecut cu şcolarii mici, preadolescenţii şi adolescenţii în scolile de instruire generală şi specializată.
Totodată a fost demonstrat că relaţia “inteligenţă – aptitudini pentru arta plastică” oscilează de la intensitate medie la puternică, iar raportul “creativitate – aptitudini pentru arta plastică” - de la puternică la foarte puternică.
În condiţiile experimentului formativ a fost depistată legătura bilaterală a interdependenţei dintre creativitate şi aptitudinile pentru arta plastică şi posibilitatea de stimulare şi dezvoltare a aptitudinilor pentru arta plastică, care influenţează asupra inteligenţei şi creativităţii. Totodată a fost creat şi aprobat un instrument complex pentru cercetarea aptitudinilor pentru arta plastică, care permite o abordare integrală a acestor aptitudini.
Rezultatele cercetării pot deveni bază pentru tratarea diferenţiată şi individualizată a
elevilor din şcoala de cultură generală. Ele prezintă interes pentru specialişti în domeniul
psihologiei, pentru pedagogi, care elaborează şi perfecţionează curriculumul şcolar, manualele şi
ghidurile pentru profesori, dar şi pentru cei ce organizează direct procesul educaţional şi pentru
psihologi practicieni la studierea documentelor şcolare, în procesul de orientare profesională şi în
activitatea lor de diagnosticare şi cea corecţional-dezvoltativă.
În examinare [4] :
Arhiva tezelor: