|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 octombrie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 18 ianuarie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 341.22 (043.3)
Varianta redactată în conformitate cu obiecţiile comisiei de experţi în drept |
Scopul lucrării este de a efectua o cercetare complexă şi de constatare a obligaţiilor statelor în domeniul protecţiei mediului înconjurător, a procedeelor de implementare a politicii de protecţie a mediului, atât pe plan internaţional, cât şi naţional, a mecanismelor şi instrumentelor juridice internaţionale, care urmează a fi aplicate pentru atingerea priorităţilor în protecţia mediului.
Cercetările au fost efectuate în baza documentelor şi actelor internaţionale, convenţiilor, tratatelor şi acordurilor încheiate între state, directive europene şi declaraţii, cât şi legislaţia internă a Republicii Moldova. Drept bază metodologică a cercetărilor au servit următoarele metode: istoricojuridică, observaţia, de analiză şi sinteză, analiză comparativă, statistică, dialectică, analiza conţinutului documentar.
Importanţa teoretică şi practică a investigaţiilor este determinată de creşterea continuă a obligaţiunilor statelor privind protecţia mediului. Concluziile şi recomandările pot contribui la o mai bună concepere şi promovare a politicii în domeniul mediului, formulare şi perfecţionare mecanismelor de realizare a ei în concordanţă cu legislaţia în vigoare.
Lucrarea este utilă pentru elaborarea unei baze conceptuale a politicii de mediu a statelor, inclusiv a Republicii Moldova, în conformitate cu imperativul timpului. De asemenea, poate fi utilizată în calitate de suport teoretic şi material didactic pentru cei ce studiază „Dreptul ecologic” şi „Dreptul Internaţional Public”.
Concluziile şi propunerile pot fi utilizate de către organele de resort pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ şi pentru promovarea mai insistentă a politicii de mediu în Republica Moldova.
Lucrarea de faţă a ţinut să scoată în evidenţă elementele politicii de mediu, care stabilesc obligaţiunile statului în protecţia mediului şi căile de consolidare a lor, cadrul problemelor ţintă care vor face corpul de acţiuni în politica de mediu pentruperioada imediat următoare.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: