|
StatutTeza a fost susţinută pe 6 iulie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 noiembrie 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 94(477.8)„1774/1918”:37.0(043.2)
|
Domeniul de studiu: Istoria Românilor.
Scopul şi obiectivele tezei sunt orientate spre studierea complexă a evoluţiei sistemului de învăţământ din Bucovina în perioada 1774-1918. Obiectivele lucrării rezidă în: examinarea politicii autorităților austriece față de sistemul de învățământ; compararea învăţământului primar din Bucovina în diferite perioade de administrare; stabilirea structurii contingentului de elevi după limba maternă şi confesiuni; determinarea nivelului ştiinţei de carte a populaţiei Bucovinei; elucidarea activităţii principalelor şcoli secundare; identificarea asemănărilor și diferențelor sistemului de învăţământ din Bucovina în raport cu alte provincii austriece şi cu alte teritorii, locuite de români; scoaterea în evidență a luptei românilor bucovineni pentru învățământ în limba maternă; evaluarea activităţii Universității din Cernăuţi.
Noutatea ştiinţificăa lucrării constă în elucidarea complexă a sistemului de învăţământ din Bucovina, obținându-se un tablou general al instituţiilor şcolare, pentru fiecare tip de şcoli în parte şi per ansamblu. Pentru prima dată s-a realizat o comparaţie a evoluţiei învăţământului din Bucovina cu alte provincii austriece şi cu alte spaţii, locuite de români. Acest mod de abordare și investigare comparativă a sistemului de învățământ constituie un reper pentru o nouă direcție de cercetare în istoriografia Republicii Moldova. Prin elaborarea acestei teze, s-a rezolvat problema stării învățământului din Bucovina în perioada austriacă.
Valoarea teoretică a tezeiconstă în studierea complexă și analiza lucrărilor publicate, a documentelor inedite și edite, a statisticilor și anuarelor școlare, ceea ce a permis elaborarea unei lucrări de sinteză la tema dată. Studiul aduce un aport teoretic nou, atât în domeniul științei istorice, cât și interdisciplinar, oferind o lucrare de sinteză la istoria Bucovinei. Prin elaborarea acestei teze, științei istorice din Republica Moldova i se oferă un model teoretic de cercetare a învățământului din Basarabia în perioada 1812-1918.
Valoarea aplicativă a lucrării. Rezultatele cercetărilor din această teză vor fi valorificate la elaborarea unor studii de sinteză, la scrierea tezelor de licență, master și doctorat, la predarea unor cursuri universitare, la elaborarea monografiilor unor sate sau școli. Lucrarea este utilă pentru cercetătorii care studiază istoria Bucovinei pe parcursul perioadei de stăpânire austriacă, dar și specialiștilor din alte domenii, preocupați de cercetări din domeniul pedagogiei, demografiei, istoriei bisericii, statisticii.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele științifice au fost utilizate la elaborarea monografiilor unor școli sau sate din regiunea Cernăuți și județul Suceava. Unele concluzii și statistici școlare din studiile noastre au fost implementate în declarațiile societăților românești din Cernăuți, pentru susținerea învățământului în limba română din Ucraina
1. ÎNVĂȚĂMÂNTUL DIN BUCOVINA ÎN STUDII, IZVOARE INEDITE, ANUARE ȘI STATISTICI ȘCOLARE
2. ȘCOLILE PRIMARE DIN BUCOVINA SUB TUTELA AUTORITĂȚILOR BISERICEȘTI (1774-1869
3. MODERNIZAREA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PRIMAR DIN BUCOVINA ÎN 1869-1918
4. GIMNAZIILE PENTRU BĂIEȚI - CELE MAI IMPORTANTE ȘI NUMEROASE ȘCOLI SECUNDARE DIN BUCOVINA
5. FUNCȚIONAREA ALTOR TIPURI DE ȘCOLI SECUNDARE
6. ACTIVITATEA UNIVERSITĂȚII DIN CERNĂUŢI (1875-1918)
CONCLUZII GENERALE ŞI RECOMANDĂRI
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: