|
StatutTeza a fost susţinută pe 6 septembrie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 noiembrie 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 331.5:377.1(478)(043)
|
Structura lucrării: introducere, trei capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie din 178 titluri, 25 anexe, 129 pagini text de bază ilustrat cu 33 tabele și 39 figuri. Rezultatele cercetării sunt publicate în 18 lucrări (8,33 c.a.).
Obiectul cercetării îl constituie piața muncii din mediul rural al Republicii Moldova și mecanismele ei de reglare. Scopul cercetării constă în analiza particularităților pieței muncii din mediul rural al R. Moldova și evidențierea mecanismelor de reglare a ei. Realizarea scopului propus prevede următoarele obiective: a) sinteza abordărilor teoretico-conceptuale referitor la mecanismele de funcționare a pieței muncii; b) analiza modelelor de reglare a pieței muncii; c) evidențierea caracteristicilor specifice ale pieței muncii din mediul rural; d) analiza situației pieței muncii din mediul rural al R. Moldova; e) determinarea și analiza factorilor ce influențează coraportul dintre cerere și ofertă pe piața muncii din R. Moldova; f) exercitarea sondajului sociologic referitor la situația pieței muncii din mediul rural al R. Moldova; g) determinarea rolului și influenței parteneriatului public-privat în reglarea pieței muncii; h) analiza politicilor strategice de reglare a pieței muncii.
Noutatea și originalitatea cercetării sunt determinate de scopul și obiectivele tezei și constau în următoarele: 1. Evidențierea și sistematizarea abordărilor teoretico-conceptuale și metodologice referitor la mecanismele de funcționare și reglare a pieței muncii. 2. Determinarea caracteristicilor specifice ale pieței muncii din mediul rural al R. Moldova. 3. Determinarea factorilor ce influențează coraportul dintre cerere și ofertă pe piața muncii. 4. Elaborarea modelului regresiei matematice a gradului de migrație a populației rurale din R. Moldova în funcție de cei mai importanți factori economici. 5. Evidențierea și argumentarea căilor prioritare și a politicilor strategice de reglare a pieței muncii în mediul rural al R.Moldova.
Problema științifică importantă soluționată constă în evidențierea și fundamentarea teoretico-conceptuală a specificului mecanismelor de funcționare, a metodelor și a politicilor strategice de reglare a pieței muncii în mediul rural al R. Moldova și implementarea lor în practică.
Direcțiile prioritare de soluționare a problemei de cercetare sunt axate pe determinarea factorilor ce influențează coraportul dintre cerere și ofertă pe piața muncii din mediul rural al R. Moldova; modelarea și previziunea econometrică a pieței forței de muncă din mediul rural; stimularea dezvoltării businessului mic și mijlociu în condițiile pieței rurale; perfecționarea infrastructurii economice și sociale din mediul rural; dezvoltarea parteneriatului public-privat în mediul rural; perfecționarea sistemului de motivație a muncii în localitățile rurale.
Semnificația teoretică și valoarea practică a lucrării constau în: elaborarea modelului autohton de reglare a pieței muncii; determinarea măsurilor de politici active și pasive în domeniul ocupării forței de muncă în mediul rural; elaborarea recomandărilor de implementare a parteneriatului public-privat în mediul rural; elaborarea măsurilor de stimulare a dezvoltării micului business în mediul rural; perfecționarea sistemului de motivație a muncii în mediul rural.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice.Conţinutul de bază al lucrării a fost discutat în cadrul conferinţelor naţionale şi internaţionale și confirmate prin 3 acte de implementare.