|
StatutTeza a fost susţinută pe 19 octombrie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 ianuarie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU
|
Specialitatea: 211.02 – Materiale de construcții, elemente și edificii.
Structura tezei: adnotare, introducere, patru capitole, concluzii și recomandări, bibliografie (170 de tit luri), 137 pagini text de bază, 12 tabele, 62 figuri și 4 anexe. Rezultatele cercetării sunt publicate în 10 lucrări științifice.
Domeniul de studiu: versanții alunecători și potențial-alunecători din Republica Moldova.
Scopul și obiectivele cercetării constau în elaborarea metodologiei de evaluare a stabilității de lungă durată a versanților potențial-alunecători și determinarea presiunii de alunecare; studiul influenței proceselor reologice și principiilor de aplicare a lor în cadrul calculelor construcțiilor de sprijin; determinarea stării de tensiune-deformare a versanților cu ajutorul metodelor numerice de calcul.
Noutatea și originalitatea științifică a rezultatelor obținute: modernizarea și argumentarea științifică a metodologiei de evaluare a influenței proceselor reologice în calculul construcțiilor de sprijin.
Problema științifică importantă soluționată în domeniul invest igat constă în elaborarea indicațiilor metodice pentru evaluarea stabilității de lungă durată a versanților și determinarea presiunii de alunecare asupra construcțiilor de sprijin, luând în considerație procesele reologice, care se dezvoltă în argilele neogene, ce alcătuiesc versanții din Republica Moldova.
Semnificația teoretică și valoarea aplicativă a tezei constă în lărgirea bazei științifice care ar permite realizarea pract ică a asigurării stabilit ății de lungă durată a construcțiilor de sprijin și a obiect ivelor proiectate în cadrul versanților alunecători (potențial-alunecători), de asemenea, în determinarea posibilității sporirii eficienței masurilor orientate spre combaterea deformațiilor de alunecare. Implementarea rezultatelor științifice s-a realizat prin utilizarea metodologiei elaborate la proiectarea măsurilor pentru combaterea deformațiilor de alunecare în cadrul a 3 obiect ive situate în cadrul versanților alunecători.