|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 septembrie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 ianuarie 2019 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 902/904(4-11)”04/07”(042.2)
|
Structura tezei: Introducere, patru capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie, patru anexe, inclusiv material ilustrativ cu hărți, tabele și figuri. Rezultatele obținute sunt publicate în 15 articole. Cuvinte-cheie: cultura sciților, regiunea carpato-dunăreană, armamentul scitic, spade și pumnale, akinakes.
Domeniul de studiu: 613.01 – Arheologie. Scopul tezei: generalizarea și sistematizarea datelor despre spade și pumnale pe teritoriul arealului european al culturii scitice. Obiectivele tezei: generalizarea observațiilor istoriografice, scoaterea în evidență a grupurilor funcționale în masivul de akinakes-uri scitice, scoaterea în evidență a particularităților cronologic semnificative, evidențierea tipurilor, ce au semnificație cronologică și verificarea schemelor tipologice în baza materialelor din partea de vest a arealului scitic.
Metodologia: analiza comparativă a distribuirii empirice a șirurilor variabile de particularități, cartografiere, analiza comparativă cronologică a complexelor închise. Noutatea și originalitatea științifică: în premieră sunt generalizate datele despre spadele și pumnalele din partea de vest a culturii scitice, sunt scoase în evidență particularitățile locale. A fost verificat șirul de structuri tipologice și a fost propusă gruparea lor conform principiului teritorial, au fost evidențiate legăturile dintre grupurile căpătate, au fost precizate pozițiile lor cronologice. Analiza distribuirii complexelor și a descoperirilor fortuite ne-a permis să scoatem în evidență căile de pătrundere a pieselor de armament și a purtătorilor lor în regiunea carpatodunăreană. Ca rezultat, este propusă soluționarea problemei științifice a evoluției spadelor și pumnalelor scitice în sud-vestul Europei de Est. Astfel, au fost urmărite schimbările principiale în morfologia akinakes-ului scitic, au fost evidențiate „tipurile culturale” ce au semnificație cronologică, au fost determinate sursele de generare a tipurilor de akinakes scitici și fixat dinamismul dislocării acestor surse în timp.
Importanța teoretică a lucrării este determinată de abordarea complexă în soluționarea sarcinilor de cronologie a armamentului scitic și ale problemelor pătrunderii nomazilor timpurii în Europa de Sud-Est.
Valoarea aplicativă a lucrării. Rezultatele cercetării pot fi utilizate la elaborarea unor lucrări de sinteză privind istoria străveche și arheologia Europei de Est, precum și asupra istoriei armamentului nomazilor, la pregătirea unor manuale și materiale didactice, elaborarea unor cursuri generale și speciale ce țin de domeniul istoric, la elaborarea unor expoziții de muzeu.
Implementarea rezultatelor obținute: ideile și rezultatele principale ale cercetării au fost reflectate în comunicări la 10 conferințe științifice (inclusiv internaționale), seminare și colocvii.