|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 martie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 19 aprilie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU [618.3-039.11+618.2-083+616.8]:[159.922.1]
|
Teza este expusă pe 144 pagini de text de bază, constă din introducere, 5 capitole, concluzii generale, recoma ndări practice, 29 de tabele, 42 de figuri şi 21 de anexe. Bibliografia include 202 surse. Rezultatele obţinute sunt publicate în 20 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 4 fără coautori.
Domeniul de studiu: medicina.
Scopul studiului: evaluarea particularităţilor conduitei sarcinii, naşterii şi perioadei post-partum, a statutului psihovegetativ, a comportamentului adaptiv la adolescentele gestante, cu elaborarea unui algoritm de conduită şi prevenire a complicaţiilor obstetricale şi psihoemoţionale.
Obiectivele studiului: aprecierea particularităţilor clinico-evolutive ale sarcinii, naşterii şi perioadei post-partum, cu evaluarea stării psihice, sistemului neuro-vegetativ şi de personalitate; studierea mecanismului de adaptare a adolescentelor gestante; aprecierea serică a aminoacizilor liberi ca markeri ai complicaţiei sarcinii şi schimbărilor depresive, cu elaborarea algoritmului şi protocolului clinic de conduită şi pregătire psihoemoţională a adolescentelor gravide, pentru prevenirea complicaţiilor materne şi fetale.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Studiul dat a permis analiza particularităţilor medico-sociale, şi evolutive ale sarcinii, naşterii şi perioadei post-partum la adolescente şi determinarea factorilor de risc pentru dezvoltarea posibilelor complicaţii. A fost apreciată importanţa evaluării vârstei ginecologice, concomitent cu cea cronologică, ca factor de risc pentru dezvoltarea RCIU a fătului, naşterii premature, anomaliilor congenitale şi altor complicaţii. Pentru prima data au fost evaluate modificările statutului psihologic, neuro-vegetativ şi mecanismele de adaptare ale adolescentelor în pre - şi post-partum. Pentru prima dată a fost evaluat metabolismul aminoacizilor aromatici (triptofan, tirozină, fenilalanină) şi al folaţilor (homocisteină, metionină), ca markeri ce reflectă nu doar manifestarea depresiei la gravidele-adolescente, ci şi evoluţia complică a sarcinii. Aceşti markeri pot fi recomandaţi în screeningul prenatal şi introduşi în practica cotidiană. Problema ştiinţifică soluţionată în teză constă în elucidarea particularităţilor medico-sociale, clinicoevolutive ale sarcinii, naşterii şi perioadei post-partum la adolescente, în corelaţie cu schimbările psihologice şi neuro-vegetative, cu elaborarea algoritmului şi protocolului de conduită pe parcursul perioadei perinatale.
Importanţa teoretică a tezei. Prin cercetarea efectuată în baza investigaţiilor clinice, biochimice şi statistice, a fost adusă o contribuţie ştiinţifică în determinarea unor noi particularităţi ale evoluţiei sarcinii, naşterii şi perioadei post-partum la adolescente. A fost evidenţiat grupul de adolescente gravide cu risc crescut pentru dezvoltarea tulburărilor neuro-vegetative. Au fost elucidaţi markerii serici cu rol în dezvoltarea nu doar a depresiei prenatale, ci şi a complicaţiilor sarcinii la aceste adolescente. A fost elaborat un algoritm de conduită şi de prevenire a complicaţiilor obstetricale, psihoemoţionale şi neonatale legate de sarcina în adolescenţă.
Valoarea aplicativă a lucrării constă în elucidarea factorilor de risc ce au condus la apariţia sarcinii la adolescente şi a complicaţiilor perinatale. Au fost argumentate necesitatea şi importanţa pregătirii psihoemoţionale a adolescentelor gestante, importanţa suplimentării examenului prenatal cu determinarea serică a aminoacizilor aromatici (triptofan, tirozină, fenilalanină) şi a folaţilor (homocisteină, metionină) pentru prevenirea complicaţiilor în sarcină şi a dezvoltării depresiei. În baza studiului realizat a fost elaborat un protocol clinic ce va permite optimizarea conduitei sarcinii, naşterii şi perioadei post-partum la adolescente.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele studiului au fost implementate în activitatea curativă, didactică şi de cercetare a IMSP Institutul Mamei şi Copilului, a IP USMF „Nicolae Testemiţanu”, a IMSP SCM nr. 1, a IMSP Spitalul de Neurologie şi Neurochirurgie.