|
StatutTeza a fost susţinută pe 11 martie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 19 aprilie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 539.21:537.621(043.2)
|
Teza a fost perfectată la Chişinău, este scrisă în limba română şi constă din următoarele compartimente: introducere, 3 capitole, concluzii generale şi recomandări, 183 titluri bibliografice, 118 pagini de text de bază, 96 figuri, 3 tabele și 7 anexe.
Lucrarea corespunde domeniului de studiu “Ştiinţa şi tehnologia materialelor” şi este dedicată elaborării tehnologiei de obţinere a probelor poli- şi monocristaline ale compuşilor magnetici AB2X4 şi cercetării proprietăţilor fizice ale acestora. Folosind metoda reacţiilor chimice de transport au fost crescute monocristale perfecte ale compuşilor calcogenizi cu compoziţia AB2X4 (A = Mn, Hg, Co, Fe, Cu, Cd; B = Cr, Sc, Er, Yb; X = S, Se), în baza metalelor de tranziţie şi a pământurilor rare. Pentru prima dată au fost obţinute probe monocristaline ale lantanizilor CdLn2Se4 (Ln = Er, Yb) cu structura de tip spinel.
Analiza structurală efectuată prin difracţia cu raze X pe probe în formă de pulbere a evidenţiat structura de tip spinel normală şi lipsa impurităţilor. Analiza structurală efectuată pe probe monocristaline ale compusului FeSc2S4 a demonstrat prezența fazei spinel pure în probele stoichiometrice și a evidențiat faza secundară impuritară în probele nestoichiometrice Fe1+xSc2-xS4 cu exces de fier. Excesul de fier din faza secundară cu un profil regular al difracției corespunde unor vacanțe ordonate a sulfurii de fier cu compoziția apropiată politipului 5C a pirotitei Fe9S10. Cercetarea proprietăţilor magnetice într-un interval larg de temperaturi (1.5 K ² T ² 700 K), câmpuri magnetice statice (până la 17 T) şi de impuls (până la 120 T) a permis de a obţine informaţie nouă despre starea magnetică de bază a fiecărui compus cercetat. De asemenea, aceasta a permis de a determina valorile parametrilor magnetici și de a compara acestea cu valorile raportate anterior în literatură doar pe probe policristaline. În premieră au fost construite diagramele de fază ale compuşilor magnetici frustraţi ACr2S4 (A = Mn, Hg, Co), bazate pe cercetările proprietăţilor magnetice şi elastice.
Rezultatele obţinute sunt publicate în 24 lucrări ştiinţifice, dintre care 7 articole în reviste internaţionale de profil şi 17 teze la conferinţe ştiinţifice internaţionale şi naţionale.