|
StatutTeza a fost susţinută pe 29 martie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 9 iulie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 624.131
|
Specialitatea: 211.02 – Materiale de construcții, elemente și edificii
Structura tezei: adnotarea, introducerea, trei capitole, concluzii și recomandări, bibliografia (180 de tit luri), 118 pagini text de bază, 12 tabele, 49 figuri și 10 anexe. Rezultatele cercetării sunt publicate în 7 lucrări șt iințifice.
Domeniul de studiu: edificarea construcțiilor pe terenuri sensibile la umezire.
Scopul cercetării: elaborarea unei no i so luții tehnice pentru eliminarea tasabilității a pământurilor sensibile la umezire la edificarea construcțiilor pe teritoriul R. Moldova.
Obiectivele cercetării: analiza gradului de explorare ingineresc-geologic a proprietăților de tasare a pământurilor din Moldova; studierea metodelor de bază de eliminare a tasabilității; generalizarea experienței de edificare a construcțiilor pe pământuri sensibile la umezire în Moldova; obținerea de date noi privind caracterist icile fizico -mecanice, de tasare și reologice ale loessurilor; evaluarea influenței co mpactării realizat e prin vibropresare fo losind instalația RG pe caracterist icile pământului; studierea microstructurii pământurilor sensibile la umezire și modificarea acesteia ca urmare executării coloanelor vert icale de pământ ; analiza stării de tensiune-deformare a tarenului de fundare; just ificarea posibilității eliminării tasării suplimentare a terenului de fundație prin executarea coloanelor verticale de pământ vibropresate.
Noutatea și originalitatea științifică a rezultatelor obținute sunt determinate de elaborarea unei soluții eficiente de compactare a pământurilor sensibile la umezire cu ajutorul instalației de vibropresare. Sunt obținute date noi privind proprietățile pământurilor sensibile la umezire din R. Moldova; în premieră sunt determinate valorile pragului de fluaj pentru argile nisipoase tasabile; sunt studiate cauzele posibilei scăderi a rezistenței pământurilor; pentru eliminarea proprietăților de tasare este utilizată și argumentată științific metoda executării coloanelor verticale de pământ vibropresate; este estimat efectul compactării de adâncime asupra microstructurii prin metoda decodificării imaginilor SEM; sunt elaborate tabele regionale ale caracterist icilor pământurilor sensibile la umezire pentru teritoriul R. Moldova.
Problema științifică importantă rezolvată în cadrul studiului, este obținerea de noi date, care caracterizează proprietățile pământurilor sensibile la umezire în condiții de depunere naturală și după compactare prin executarea coloanelor vert icale de pământ vibropresate.
Semnificația teoretică și valoarea aplicativă a tezei constă în posibilitatea utilizării rezultatelor obținute în dezvo ltarea teritoriilor, care sunt compuse din pământurile de tip II de tasabilitate. Este ident ificat rolul legăturilor rigide, ireversibile de coeziune structurală și coeziunea de natură hidrocoloidală, care determină procesele de reducere a rezistenței. Este cercetat efectul compactării pământului cu ajutorul instalației de vibropresare pe microstructura sa.
Implementarea rezultatelor științifice Soluția tehnică propusă pentru eliminarea proprietăților de tasare prin executarea coloanelor verticale de pământ vibropresate cu ajutorul instalației RG a fost utilizată pentru pregătirea terenului de fundare a clădirilor rezidențiale din mun. Chișinău. Tabelele caracterist icilor fizico -mecanice ale pământurilor sensibile la umezire, elaborate și propuse de autor, au fost acceptate pentru utilizare de proiectanții ICȘC Incercom.