|
StatutTeza a fost susţinută pe 14 mai 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 decembrie 2019 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 512.536.7+515.122.4,004.424.62
|
Structura tezei: teza este scrisă în limba engleză şi conţine introducere, patru capitole, concluzii generale şi recomandări, 200 titluri bibliografice, 116 pagini de text de bază. Rezultatele obţinute sunt publicate în 20 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu al tezei: Distanţe pe structuri algebrice abstracte.
Scopul şi obiectivele lucrării. Scopul cercetării este de a studia problema distanţelor pe monoizi liberi. Pentru atingerea acestui scop au fost definite următoarele obiective: elaborarea unei metode eficiente de extindere a cvasimetricei pe monoizi liberi; dezvoltarea reprezentărilor eficiente a informaţiei pentru analiza datelor; implementarea algoritmilor inovativi pentru rezolvarea problemelor secvenţelor de text; descrierea topologiei digitale pe linia discretă.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică constau în obţinerea rezultatelor noi de ordin teoretic cu aplicaţii în informatică. A fost elaborată o metodă efectivă de extindere a distanţelor pe monoizi liberi, graţie căreia a fost introdus conceptul de descompunere paralelă a informaţiei. Această a permis dezvoltarea conceptelor de eficienţă şi similaritate ale secvenţelor informaţionale, la fel şi construcţia mulţimelor de medii ponderate şi bisectoare a stringurilor.
Problema ştiinţifică importantă soluţioantă constă în elaborarea metodelor de construire s, i studiere a distanţelor pe monoizi liberi, care contribuie la obţinerea metodelor efective de reprezentare a informaţiei, aplicabile la soluţionarea diferitor probleme referitor la distanţe.
Semnificaţia teoretică este determinată de obţinerea rezultatelor noi ce ţin de stabilirea condiţiilor de existenţă a extinderii distanţei pe monoizi liberi. Metodele elaborate au permis abordarea problemelor legate de secvenţe de informaţie dintr-un nou punct de vedere. Au fost propuşi algoritmi de construcţie a mediilor ponderate şi bisectoarei a perechilor de stringuri. S-a stabilit că segmentul informaţional nu este convex.
Valoarea aplicativă a tezei constă in utilizarea rezultatelor teoretice obţinute la studiul topologiilor simetrice pe dreapta digitală, procesarea imaginelor şi construcţia centrului de greutate a mulţimei de stringuri.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele obţinute pot fi utilizate in cercetări ştiinţifice ce ţin de analiza datelor, studierea eficienţei reprezentării a informaţiei, procesarea digitală a imaginelor. De asemenea, ele pot servi drept suport pentru cursuri universitare opţionale.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: