|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 mai 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 9 iulie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 616.284-089.844(043.2)
|
Eficientizarea tratamentului şi profilaxia maladiei urechii operate prin chirurgie reconstructivă (studiu clinico-experimental) Teză de doctor habilitat în ştiințe medicale. Chişinău, 2019 Structura tezei: Lucrarea este expusă pe 296 de pagini de text imprimat și constă din: introducere, 6 capitole, concluzii generale, recomandări practice şi bibliografie (238 de referinţe). Materialul ilustrativ include 106 figuri, 33 de tabele și 6 formule statistice. Rezultatele obţinute au fost publicate în 52 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 1 monografie, 12 articole fără coautori şi 12 în ediţii recenzate.
Domeniul de studiu şi obiectivele lucrării: Lucrarea are drept scop perfecţionarea metodelor chirurgicale de tratament şi profilaxia maladiei urechii operate. În baza caracteristicilor clinice şi morfologice, au fost determinate principalele forme ale maladiei urechii operate. Prin cercetări experimentale și clinice, a fost argumentată posibilitatea utilizării grefelor osoase autogene cu proprietăţi osteoinductive de AOMF în chirurgia reconstructivă după evidarea timpanomastoidiană totală.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: Experimental şi clinic a fost justificată utilizarea autoosului stratului cortical al apofizei mastoidiene pentru prepararea protezelor de AOMF folosite în reconstrucţia peretelui posterior al canalului auditiv extern şi în osiculoplastie cu excepția unei traume suplimentare. Metoda de preparare şi conservare a protezelor AOMF din autoos permite utilizarea acestora în intervenţiile reconstructive la diferite termene după etapa de asanare (de la 5 zile până la 9 luni). Concomitent cu analiza comparativă a rezultatelor morfologice şi funcţionale ale intervenţiilor reconstructive propuse, a rezultatelor intervenţiilor tradiţionale în maladia urechii operate, au fost evaluați indicii calităţii vieţii și gradul de reabilitare socială a pacienţilor după operaţiile reconstructive cu utilizarea autogrefelor AOMF.
Problema ştiinţifică soluţionată: constă în determinarea eficienței, prin studii experimentale şi clinice a folosirii autoosului stratului cortical al apofizei mastoidiene pentru prepararea protezelor AOMF. Metoda este utilizată în reconstrucţia peretelui posterior al canalului auditiv extern şi osiculoplastie și exclude orice traumatism suplimentar. Datorită plasticității protezelor AOMF, a fost elaborată o metodă sigură de fixare a protezelor osoase, care restabilesc peretele posterior al canalului auditiv extern. Metoda de preparare şi conservare a protezelor AOMF din autoos permite utilizarea acestora în intervenţiile reconstructive la diferite termene după etapa de asanare (de la 5 zile până la 9 luni).
Semnificaţia teoretică și valoarea aplicativă a lucrării: Au fost evaluate și caracterizate stările morfopatologică şi microbiologică ale cavităţii după operaţia radicală cu evidenţierea diverselor forme ale maladiei urechii operate şi determinarea tacticii tratament ului chirurgical; au fost elaborate diferite variante de utilizare a grefelor AOMF pentru modelarea structurilor urechii distruse de un proces patologic sau înlăturate în conformitate cu tehnica de evidare timpanomastoidiană totală; a fost elaborată metoda originală de fixare şi aplicare a grefei fasciale pentru formarea membranei neotimpanice , care permite efectuarea miringoplastiei în cazurile de lipsă totală a membranei timpanice şi porţiunii osoase a canalului auditiv extern. Efectuarea operaţiei reconstructive primar-amânate după operaţia radicală cu utilizarea protezelor AOMF este o metodă de profilaxie a maladiei urechii operate.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Rezultatele studiului sunt aplicate în procesul didactic al Catedrei otorinolaringologie a IP USMF „Nicolae Testemiţanu” și în activitatea curativă a Secției otorinolaringologie a Instituției Medico-Sanitare Publice Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.