|
StatutTeza a fost susţinută pe 29 mai 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 9 iulie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 94(478)„1812/1864”(043.3)
|
Structura tezei: lista abrevierilor, introducere, cinci capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie cu 160 de tit luri, 161 pagini de text de bază, 7 figuri, 12 tabele. Rezultatele obținute sunt publicate în 8 lucrări științifice.
Scopul lucrării: analiza procesului de implementare a legislației punit ive ruse și a sistemului penitenciar în Basarabia în perioada anilor 1812-1864. Obiectivele lucrării: analiza nivelului de abordare în literatura de specialitate și în sursele istorice a problemei privind legislația punit ivă și sistemul penitenciar din Basarabia; elucidarea problemei ce vizează funcționarea sistemului de drept în Imperiul Rus și implementarea lui treptată în Basarabia; examinarea activității sist emului judecătoresc; elucidarea modului de organizare și funcţionare a organelor de poliție; invest igarea procesului de constituire și dezvo ltare în Basarabia a sistemului penitenciar de tip rusesc, a rețelei inst ituțiilor de detenție și a închisorilor, construcția, reparația și întreținerea lor din bugetul regional.
Noutatea științifică a investigației rezidă în elucidarea mult iplelor aspecte ale evo luției sistemului legislat iv, judecătoresc și punit iv de tip rusesc în regiune. Datorită vastului material documentar și statistic analizat de autor devine mai clară evoluția fenomenului criminogen în regiune, mai nuanțate categoriile și formele crimelor săvârșite.
Valoarea teoretică a lucrării își găsește exprimarea în abordarea pe nou (cunoașterea, interpretarea, înțelegerea) a feno menului dreptului în totalitatea sa pe teritoriul pruto-nistrean în perioada anilor 1812-1864.
Valoarea aplicativă a lucrării consistă în analiza materialului axat pe domeniul de cercetare care permite trasarea unei viziuni noi privind istoria dezvo ltării dreptului ca parte a istoriei Basarabiei în general.
Implementarea rezultatelor științifice: acestea pot fi ut ilizate la elaborarea prelegerilo r ținute în inst ituțiile de învățământ superior, a studiilor de istorie și istoria dreptului; în act ivitatea cotidiană a instituțiilor de drept, judecătorești, penitenciare din Republica Moldova. Lucrarea poate servi și la amenajarea camerelor de odihnă în cadrul unităților de carabinieri, a panourilor istorico-informative, completând și volumul de carte al bibliotecilor din instituțiile penitenciare.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: