|
StatutTeza a fost susţinută pe 1 iunie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 9 iulie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 343.34(043.3)
|
Structura lucrării: Introducere, 3 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 452 titluri, 174 pagini text de bază. Rezultatele obţinute sunt publicate în 11 lucrări ştiinţifice.
Scopul lucrării: efectuarea unei cercetări temeinice în materia răspunderii penale pentru infracţiunile contra securităţii publice exprimate în manipulări ilegale cu arme şi muniţii, în identificarea şi soluţionarea problemelor teoretico-practice în partea ce vizează infracţiunile prevăzute la art.290 şi 291 CP RM, precum și în formularea unor propuneri legislative apte să optimizeze cadrul legal actual în materie.
Obiectivele cercetării: determinarea particularităţilor definitorii ale obiectului material al infrac-ţiunilor consemnate la art.290 şi 291 CP RM; precizarea semnelor obligatorii subiective inserate în textul normelor supuse analizei; abordarea teoretico-practică a laturii obiective a infracţiunilor specificate la art.290 şi 291 CP RM; conturarea condiţiilor în care este operabilă clauza de impunitate înscrisă la alin.(3) art.290 CP RM; delimitarea infracţiunii prevăzute la art.291 CP RM de unele fapte contravenţionale conexe etc.
Noutatea ştiinţifică şi originalitatea rezultatelor obţinute: îşi găseşte exprimare în faptul că a fost realizată, în premieră, o cercetare temeinică, sub aspect juridico-penal, a faptelor specificate la art.290 şi 291 CP RM în calitate de veritabile infracţiuni contra securităţii publice exprimate în manipulări ilegale cu arme de foc şi muniţii. De aici derivă şi caracterul novator al rezultatelor obţinute, dat fiind că lucrarea este una dintre primele de o aşa anvergură, dedicate în exclusivitate analizei juridico-penale a infracţiunilor consemnate la art.290 şi 291 CP RM, în care elementele constitutive ale numitelor infracţiuni sunt supuse unei investigaţii multilaterale, inclusiv în corespundere cu cadrul legal conex şi cu practica judiciară în materie.
Rezultatele obţinute care contribuie la soluţionarea unei probleme ştiinţifice importante soluţionate: elaborarea unui cadru conceptual complex cu privire la semnele constitutive ale infracţiunilor contra securităţii publice exprimate în manipulări ilegale cu arme şi muniţii în corespundere cu cadrul teoretico-normativ actual, ceea ce a permis identificarea imperfecţiunilor de care suferă normele de incriminare supuse analizei şi, corespunzător, înaintarea unui şir de propuneri menite să îmbunătățească textul incriminator examinat în vederea prevenirii și combaterii cât mai eficiente a infracționalității în această sferă.
Semnificaţia teoretică: lucrarea poate constitui un suport ştiinţifico-metodologic solid pentru literatura de specialitate, în special pentru dezvoltarea în continuare a ştiinţei dreptului penal.
Valoarea aplicativă: teza de faţă poate înlesni, cu siguranţă, activitatea celor îndrituiţi cu aplicarea legii penale, reprezentând un veritabil suport ştiinţifico-practic. Mai mult, lucrarea comportă importante valenţe teoretico-practice, analizei fiind supuse peste 150 de hotărâri judecătoreşti, care au şi servit drept bază empirică a studiului efectuat.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: acestea îşi găsesc aplicare în procesul de instruire a studenţilor de la facultăţile de drept din instituţiile de învăţământ superior, precum şi în activitatea practică a organelor de drept.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: