|
StatutTeza a fost susţinută pe 25 iunie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 27 septembrie 2019 Autoreferat![]() ![]() |
Structura tezei: introducere, 3 capitole, concluzii și recomandări, bibliografie din 430 surse, 18 anexe, 140 de pagini text de bază. Rezultatele tezei au fost reflectate în 10 articole științifice, publicate în reviste academice internaționale și din Republica Moldova.
Domeniul de cercetare- știința politică, teoria relațiilor internationale, studiile diplomatice.
Scopul principal al acestei teze. Scopul acestei teze este de a investiga din punct de vedere teoretico-conceptual denigrarea ca instrument în politica internațională, evaluând, în acest fel, cazul relațiilor dintre Statele Unite ale Americii și Federația Rusă. În baza scopului propus, au fost formulate următoarele obiective: analiza surselor teoretice existente și a fundamentelor studiului de denigrare a caracterului; definirea metodologiei de cercetare; stabilirea specificului tradiției rusești de denigrare a caracterului în politica internă și externă; evaluarea contrastelor dintre abordările naționale ale SUA, privind denigrarea caracterului în politica secolelor XX-XXI; proiectarea succeselor și eșecurilor strategiilor de denigrare a caracterului în politică externă a SUA și Federației Ruse; caracterizarea specificului denigrării caracterului ca instrument al strategiilor de stat ale Statelor Unite și al politicilor Federației Ruse; identificarea resurselor de denigrare a caracterului în atacurile mass-media.
Noutatea și originalitatea științifică rezidă în conceptualizarea de către autor a atacurilor de denigrare a caracterului ca instrument în relațiile internaționale și realizarea unui studiu analitic comparativ al influenței denigrării de caracter asupra relațiilor bilaterale dintre SUA și Federașia Rusă, ca instrumente împotriva conducerii fiecărei țări. Problema științifică importantă soluționată în lucrare constă în adaptarea conceptului de denigrare a caracterului la sfera politicii internaționale, evaluarea gradului în care fiecare țară folosește atacuri de caracter împotriva conducerii celeilalte țări, în contextul relațiilor internaționale contemporane, analiza relațiilor dintre SUA și Federația Rusă pe parcursul unei perioade determinate pentru a demonstra modul în care denigrarea caracterului, ca instrument politic, evoluând la nivel transnațional, influențează relațiile dintre state.
Semnificația teoretică a studiului derivă din prezentarea fundamentelor teoretico-conceptuale ale denigrării ca instrument și strategie în relațiile internaționale; determinarea specificului tradiției rusești de denigrare a caracterului în politica internă și externă și a contrastelor dintre abordările naționale ale SUA, privind denigrarea caracterului în politica secolelor XX-XXI; proiectarea succeselor și eșecurilor strategiilor de denigrare a caracterului în politică externă a SUA și Federației Ruse; caracterizarea specificului denigrării ca instrument al strategiilor de stat ale Statelor Unite și al politicilor Federației Ruse pe arena internațională; identificarea resurselor de denigrare a caracterului în atacurile mass-media privind politică externă.
Valoarea aplicativă a lucrării Rezultatele concluziile și recomandările acestei cercetări pot servi drept un suport politologic pentru factorii de decizie guvernamentali și nonguvernamental de a înțelege natura, locul și rolul denigrării ca instrument și strategie în politica internațională în vederea evaluarii efectelor aplicării acestui fenomen în relații bilaterale, precum și elaborarea strategiilor, instrumentelor adecvate amenințărilor existente pentru politică externă a statelor independente, inclusiv Republicii Moldova, la etapa contemporană.
Implementarea rezultatelor științifice. A fost realizată prin examinarea și aprobarea lor în cadrul ședințelor Departamentului Relații Internaționale și ale Seminarului Științific de profil al USM, prin rapoarte și comunicări la 7 conferințe științifice, în calitate de participant al Proiectului Comisiei Europene FP7 Marie Curie Acțiuni (IRSES) și în cadrul activității a autorului în calitate de consultant internațional al actorilor politici din Republica Moldova, Ucraina, și altor state, prin experiența sa de cercetător superior al Societății internaționale pentru Studii ale Denigrării. (ISSCA, Fairfax, Virginia, U. S.A. at George Mason University).
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: