|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 august 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 27 septembrie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 519.718, 519.624
|
Structura tezei: lurarea este scrisă în limba română şi constă din introducere, 3 capitole, concluzii generale, bibliografie ce cuprinde 93 de tit luri, 117 pagini de text de bază, 26 figuri şi 3 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 15 lucrări ştiinţ ifice.
Domeniul de studiu al tezei: reprezintă bazele teoretice și metodele de modelare matemat ică și analiză a modelelor dinamicie ale mecanicii cereșt i care permit studiul acestora cu precizia necesară în scopuri practice.
Scopul şi obiectivele lucrării: Scopul principal al lucrării constă în a studia influența câmpului gravitațional al configurației formate din șapte corpuri asupra mișcării unei mase infinit mici amplasate în acest sistem. Pentru a rezolva această problemă este necesar să realizăm următoarele obiective: determinarea condiţiilor de existenţă ale modelului, determinarea punctelor staţionare în problema mărginită, studierea stabilităţii liniare și stabilităţii în sens Lyapunov a soluțiilor staționare.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: constă în determinerea şi studierea stabilităţ ii unei clase noi de soluții în problema mărginită a 7+1 corpuri configuraţia căreia reprezintă un pătrat cu două mase pe una din diagonale şi a şaptea masă plasată în originea sistemului de coordonate, ce coincide cu centrul de greutate al pătratului. Au fost elaborate programe în codurile sistemului de calcul Mathematica pentru studiul problemei date.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată: constă în abordarea metodelor calitative și constructive de studiu al ecuațiilor mișcării a opt corpuri, ceea ce a contribuit la determinarea configurației și a condițiilor de existență a punctelor staționare în vederea aplicării lor ulterioare în descrierea exactă a evoluției sistemului dinamic.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării: în lucrarea curentă s-a arătat că există configuraţie în formă de pătrat cu două mase pe diagonală; s-a demonstrat că există aşa dimensiuni ale configuraţiei pentru care punctele staţionare în problema mărginită sunt stabile în prima aproximaţie şi în sens Lyapunov.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Algoritmii și programele computerizate dezvoltate în teză au permis determinarea eficientă a condițiilor de existență a modelului și studiul stabilității soluțiilor staționare. Acestea pot fi utilizate în studiul altor modele matematice ale mecanicii cerești. Rezultatele tezei pot fi fo losite în procesul de predare a ecuațiilo r diferențiale, mecanica cerească, teoria stabilității, modelarea matemat ică.