|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 septembrie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 februarie 2020 Autoreferat![]() TezaCZU 615. 825. 1-053. 8+616. 711:796/615. 825. 1-053. 8:37. 01
|
Structura tezei: introducere, 3 capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 265 titluri, 143 pagini text de bază, 20 tabele, 63 figuri, 10 anexe. Rezultatele obținute sunt publicate în 11 lucrări științifice. Cuvinte-cheie: kinetoterapie, sindrom dureros lombar, adult vârsta a II-a, atitudini posturale, deficiențe fizice funcționale, tratament complementar, postură, propriocepție. Scopul cercetării: perfecționarea metodologiei recuperării kinetice prin intervenții kinetoterapeutice în vederea tratării sindromului dureros lombar la persoanele de vârsta a II-a.
Obiectivele lucrării: 1. Analiza și generalizarea datelor din literatura de specialitate privind evaluarea și diagnosticarea SDL, cât și a metodelor de prevenție sau recuperare prin metode și tehnologii complexe.
2. Identificarea factorilor etiopatogenici a sindromului dureros lombar asupra persoanelor de vârsta a –II-a.
3. Elaborarea metodologiei de aplicare a metodelor și tehnicilor kinetice cu scopul recuperării sindromului dureros lombar.
4. Fundamentarea metodologică și experimentală a eficacității recuperării kinetice în vederea preîntâmpinării tendinței de instalare a sindromului dureros lombar la persoanele de vârsta a II-a.
Noutatea și originalitatea științifică constă în elaborarea și implementarea programului kinetic complex, cu rol de recuperare a sindromului dureros lombar prin creșterea parametrilor somato-funcţionali, motrici și somatometrici care să asigure reluarea activităților cotidiene.
Problema științifică soluționată în domeniul cercetat constă în fundamentarea teoretică și experimentală a programului kinetic axat pe metode și tehnici combinate în vederea recuperării sindromului dureros lombar la persoanele de vârsta a II-a. Semnificația teoretică a lucrării constă în abordarea științifică a conceptelor teoretice și metodologice obținute prin rezultatele cercetării la baza cărora a fost propus un program de lucru care să ajute la recuperarea kinetică a sindromului dureros lombar prin metode și tehnologii complexe.
Valoarea aplicativă a lucrării o constituie posibilitatea aplicării și efectuarea unui program kinetic cu caracter recuperator în direcția recuperării și menținerii stării de sănătate. Implementarea rezultatelor științifices-a realizat în cadrul procesului de recuperare a adulților incluși în experiment. Metodica elaborată a fost prezentată în cadrul seminariilor, conferințelor științifice naționale și internaționale.
În examinare [11] :
Arhiva tezelor: