|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 octombrie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 decembrie 2019 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 32:061.2 (478)(043.3)
|
Structura tezei cuprinde: introducere, cinci capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 313 titluri, 3 anexe, 250 pagini de text de bază. Rezultatele obținute sunt publicate în 47 de lucrări științifice, inclusiv 5 monografii și 42 de articole publicate în culegeri şi reviste de specialitate din Republica Moldova și de peste hotare.
Domeniul de studiu. Științe politice, sociologia politică, studii etnogeopolitologice.
Scopul şi obiectivele lucrării. Scopul cercetării constă în identificarea și analiza aspectelor socio-politice fundamentale în vederea formulării unei concepții proprii cu privire la formarea și dezvoltarea societății civile în Republica Moldova prin prisma dimensiunii instituționale și a celei umane. Atingerea acestui scop ţine de realizarea următoarelor obiective: perfecționarea cadrului metodologic în cercetarea fenomenului ”societatea civilă” pe baza experienței mondială, dar și celei autohtone; cercetarea aspectelor valorice de formare a conștiinței civice a societății moldovenești; cercetarea momentelor-cheie care au influențat formarea societății civile în condițiile dezvoltării postsovetice; cercetarea impactului tendințelor migraționiste asupra formării unei societăți civile echilibrate în Republica Moldova, determinarea factorilor de bază care influențează dezvoltarea Republicii Moldova.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică rezidă în încercarea de a generaliza experiența cercetătorilor străini și autohtoni, fiind conturate propriile observații autorului cu privire la procesele politice și civile din Republica Moldova, formulând propria viziune referitoare la eficiența funcționării instituțiilor sociale și politice. Studiul efectuat este realizat și în baza rezultatellor sondajelor de opinie întreprinse de autor pe parcursul a zece ani în Republica Moldova, inclusiv în raioanele de est ale țării, astfel încât elaborarea metodologiei cercetărilor sociologice (trei la număr), pregătirea chestionarelor, prelucrarea rezultatelor obținute, precum și interpretarea lor au confirmat una dintre ipotezele de lucru, și anume – societatea civilă este adânc divizată după criteriul integraționist.
Rezultatele principial noi obținute în urma realizării investigațiilor au contribuit la crearea în Republica Moldova a unei direcții științifice noi în domeniul științelor politice – studii civilistologice. Caracterul inovator și original al rezultatelor științifice constă în: modul de abordare a subiectului investigat prin identificarea și elucidarea tridimensionalei ”factor etnic – factor teritorial – factor social-politic”, astfel fiind completată cu un demers științific în literatura politologică autohtonă.
Semnificaţia teoretică. A fost analizată într-o nouă manieră operațional-aplicativă relația sistem politic – societatea civilă în contextul democratizării societății Republicii Moldova.
Valoarea aplicativă a lucrării. Rezultatele obținute prezintă interes pentru oamenii de știință, cercetători, experți în științe politice, sociologie și în alte științe sociale implicați în studierea fenomenului ”societatea civilă” și a specificului său în Republica Moldova.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Acestea pot fi de real folos la: elaborarea unor note analitice și informative cu privire la unele subiecte politice și politologice de actualitate; predarea cursurilor academice cu tematică respectivă; diverse aspecte ale investigației sunt reflectate în de lucrări științifice, inclusiv monografii; elaborarea de rapoarte și comunicări științifice pe subiecte de actualitate la diverse foruri științifice naționale și internaționale.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: