|
StatutTeza a fost susţinută pe 18 noiembrie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 februarie 2020 Autoreferat![]() ![]() ![]() TezaCZU 377.016 : 51 (043.3)
|
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie din 168 titluri, 8 anexe, 127 pagini text de bază, 22 figuri, 19 tabele. Rezultatele cercetării sunt publicate în 13 lucrări ştiinţifice.
Domeniu de studiu: Științe pedagogice. Didactică şcolară (pe trepte şi discipline de învăţămănt). Scopul cercetării: fundamentarea teoretică şi elaborarea modelului pedagogic şi metodologiei de integrare a matematicii în sistemul învăţămîntului secundar profesional.
Obiectivele cercetării:(1) Analiza specificului și experienței predării matematicii în instituțiile de învățământ secundar profesional. (2) Determinarea principiilor de bază ale tehnologiei pedagogice pentru predarea matematicii în sistemul de învățământ profesional secundar. (3 Elaborarea modelului pedagogic și a metodologiei de integrare a matematicii în sistemul de ÎSP de profil tehnic și testarea acesteia. (4) Crearea metodologiei de aplicare a complexului de sarcini orientate profesional.
Noutatea și originalitatea ştiinţifică a lucrării: constă în faptul că, datorită îndeplinirii sistematice şi în mai multe etape a sarcinilor orientate profesional, devine posibil, menţinând în acelaşi timp un nivel înalt de motivaţie a studenţilor, să realizeze simultan dezvoltarea competenţelor matematice şi să extindă înţelegerea studenţilor asupra semnificaţiei profesionale a matematicii.
Problemă ştiinţifică soluționată: constă în determinarea fundamentelor teoretice şi metodologice pentru dezvoltarea modelului pedagogic de integrare a matematicii în sistemul de învăţământ secundar profesional.
Semnificaţia teoretică a lucrării: constă în determinarea rolului formator de sistem al conexiunilor interdisciplinare ale matematicii cu disciplinele profesionale.
Valoarea aplicativă a lucrării: constă în posibilitatea introducerii metodologiei dezvoltate în procesul de predare a matematicii în instituţiile secundare profesionale de diferit profil. Folosind modelul pedagogic ca constructor teoretic, profesorul îl va completa cu conţinut practic concret, ţinând cont de specialitatea aleasă şi de tipul activităţii profesionale viitoare a unui specialist de nivel mediu.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: tehnologia pedagogică este folosită în procesul educaţional la facultatea de ÎSP al institutului de inginerie şi tehnică din Tiraspol.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: