|
StatutTeza a fost susţinută pe 18 decembrie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 februarie 2020 Autoreferat![]() TezaCZU 616.831-006.04-089
|
Structura tezei. Lucrarea este compusă din introducere, 4 capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 156 de tit luri, 4 anexe. Teza este ilustrată prin 18 tabele, 76 de figuri și conține 137 de pagini de text de bază. Rezultatele obținute sunt publicate în 12 lucrăr i ştiinţifice.
Domeniul de studiu: neurochirurgie – 321.21.
Scopul lucrării: evaluarea particularităților tratamentului chirurgical neurofiziologic ghidat al tumorilor cerebrale supratentoriale din zonele elocvente în scopul elaborării unui șir de recomandări de optimizare a managementului perioperatoriu al pacienților.
Obiectivele lucrării: aprecierea aspectelor monit orizării neurofiziologice intraoperatorii (PES, PEM, SCD) în tratamentul tumorilor cerebrale supratentoriale din zonele elocvente; evaluarea prin monitorizare intraoperatorie a parametrilor neurofiziologici corelați cu manifestările clinico-imagist ice și topografice, importanți în determinarea tacticilor de tratament neurochirurgical; determinarea importanței utilizării monitoringului neurofiziologic intraoperatoriu în ameliorarea prognosticului neurologic postoperator iu imediat și la distanță; elaborarea unui șir de recomandări pentru optimizarea managementului chirurgical și a monitorizării neurofiziologice intraoperatorii cu scop de creștere a gradului de ablație a tumorii și de scădere a deficitului neurologic postoperatoriu.
Noutatea și originalitatea științifică constă în argumentarea utilizării monitoringului neurofiziologic intraoperatoriu în tratamentul neurochirurgical al tumorilor cerebrale supratentoriale din zonele elocvente, iar rezultatele cercetării au sugerat necesitatea efectuării intervenției prin ablație totală în 78,6% cazuri, a celei subtotale – în 8,9%, a ablației parțiale – în 5,4%, iar a biopsiei tumorii – în 7,1% cazuri. În 21,4% din cazurile intervențiilor pe tumorile cerebrale supratentoriale din zonele elocvente, monitoringul neurofiziologic intraoperatoriu (MNI) a permis modificarea tacticii chirurgicale în scopul evitării instalării deficitului neurologic postoperatoriu.
Semnificația teoretică. Rezultatele obţinute în studiu au completat datele privind principiile teoretice ale MNI în tratamentul neurochirurgical al tumorilor cerebrale supratentoriale din zonele elocvente motorii, de asemenea au sugerat necesitatea de a întreprinde măsuri curativ-profilactice de rigoare pentru scăderea bruscă a amplitudinii potenţialului evocat, apărut posibil ca rezultat al dereglărilor ischemice locale din creier în timpul ablaţiei tumorii, semn ce caracterizează evoluția spre un final nefavorabil, cu deficit neurologic postoperatoriu.
Valoarea aplicativă a lucrării. A fost optimizată metodica monitoringului neurofizio logic, ceea ce permite depistarea şi localizarea zonelor motorii intraoperator iu, în scopul ameliorării rezultatelor tratamentului chirurgical al tumorilor cerebrale supratentoriale din zonele funcționale ale creierului.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele studiului efectuat sunt aplicate în sala de operații a Inst itutului de Neurologie şi Neurochirurgie. De asemenea, datele obținute în studiu, precum şi principiile de bază ale monitoringului neurofiziologic intraoperator iu vor fi incluse în curriculumul Catedrei de neurochirurgie a IP USMF Nicolae Testemițanu.