|
StatutTeza a fost susţinută pe 27 decembrie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 februarie 2020 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 621.313.333
|
Structura tezei include: introducere, trei capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 176 surse, 9 anexe, 120 pagini text de bază, 39 figuri, 68 tabele, rezultatele cercetării sunt publicate în 19 lucrări științifice. Cuvinte cheie: protecția motoarelor asincrone, fiabilitatea funcționării motoarelor asincrone, modelul matematic al unui motor de inducție.
Scopul cercetării: constă în elaborarea unui dispozitiv universal pentru protecţia motoarelor electrice asincrone trifazate de principalele regimuri de rezervă.
Obiectivele cercetării constau în elaborarea unei scheme structurale și conceptuale al dispozitivului de protecție pe baza cercetării efectuate și a modelului matematic propus. Metodologia cercetării științifice include metodele de analiză, sinteză, modelare și metoda ipotetică utilizată.
Noutatea și originalitatea științifică constă în dezvăluirea esenței apariției tensiunilor armonice ridicate în cablul zero a unui motor asincron.
Problema științifică importantă soluționată în domeniul cercetat. Este obținută o justificare teoretică a prezenței în cablul zero a motorului asincron a unei tensiuni înalte armonice și sunt determinați factorii care influențează magnitudinea acestei tensiuni și limitele modificării sale.
Semnificația teoretică a cercetării constă în justificarea schemei structurale și a parametrilor necesari pentru toate tipurile de dispozitive de protecție, a căror funcționare se bazează pe apariția unei tensiuni în cablul zero în momentul întreruperii fazei de alimentare.
Valoarea aplicativă a lucrării constă în faptul că caracteristicile obținute pe cale experimentală ale unui motor asincron au servit drept bază pentru fundamentarea și elaborarea sarcinii de proiectare a unui dispozitiv de protecție universal, adică aducându-l la nivelul unei probleme de inginerie.
Implementarea rezultatelor științifice.
Cercetările analitice și experimentale au fost utilizate la elaborarea dispozitivului universal de protecție, ale cărui mostre experimentale au fost implementate într-un șir de gospodării agricole din Republica Moldova (s. Volontirovca, r-ul Stefan-Vodă, ferma avicolă) și din Rusia (or. Moscova, întreprinderile de apărare nr. 107078 și nr. 125833).