|
StatutTeza a fost susţinută pe 23 septembrie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 decembrie 2020 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU [004.4.05 + 004.94] (043)
|
Structura tezei: Teza constă în Introducere, 4 capitole principale, Concluzii generale și recomandări, Bibliografie 167 de titluri. Textul principal cuprinde 161 de pagini, include 55 figuri, 16 tabele, 16 formule și 9 anexe. Rezultatele obținute ale tezei au fost publicate în 10 lucrări științifice, cu un volum total de peste 4 coli de autor.
Scopul și obiectivele cercetării. Scopul tezei constă în furnizarea de calitate a IPs. Obiectivele tezei constau în dezvoltarea metamodelului generic de calitate, care integrează cunoștințele despre modelele de calitate cunoscute, factorii de calitate și cele mai bune practici, prezentate în standardele internaționale actuale; identificarea factorilor de calitate și construirea modelelor de calitate particularizate/specifice, obținute din metamodelul generic de calitate; evaluarea calității IP/IS de-a lungul ciclului de viață; specificarea cerințelor și dezvoltarea unei aplicații software-suport pentru administrarea metamodelului, generarea modelelor specifice, evaluarea calității, ca parte a Project Management Office (PMO) cu implementarea rezultatelor într-o organizație.
Noutatea științifică și originalitatea sunt reflectate într-o nouă abordare pentru evaluarea și îmbunătățirea continuă a calității IPs de-a lungul ciclului de viață, bazat pe combinația între metodologia modernă de dezvoltare Agile și modele de calitate particularizate, obținute din metamodelul generic și în aplicația originală/instrument software-suport a noii abordări.
Problema științifică importantă rezolvată în cercetare: noua abordare deschide posibilitatea de a defini calitatea IPs la nivel conceptual, creând baza pentru evaluarea formală ulterioară a gradului de conformitate a IPs dezvoltate cu cerințele de calitate.
Semnificația teoretică este confirmată de analiza, generalizarea și determinarea principiilor teoretice ale noii abordări a procesului de evaluare continuă a calității IP pe întregul ciclu de viață al proiectului, bazată pe combinația și relația dintre modelul de îmbunătățire a calității Deming, modele de calitate adaptabile și metodologia modernă de dezvoltare Agile.
Valoarea aplicativă. Noua abordare de evaluare a factorilor de calitate, metamodel generic, modele particularizate, funcțiile de măsurare - toate acestea au fost realizate într-un aplicație instrumentală software IPMS - Information Project Management System, ca extensie PMO. Abordarea propusă și aplicația elaborată au un potențial imens pentru industria software în reducerea semnificativă a timpului și costului evaluării calității IPs și îmbunătățirii calității.
Implementarea rezultatelor. Noua abordare de evaluare a calității și instrumentul software realizat sunt implementate în „WGS”, Israel (Anexa 5) și în procesul de studiu al Universității de Stat din Moldova (Anexa 6).Dar, aceste rezultate pot fi, de asemenea, utilizate direct de orice alte organizații implicate în dezvoltarea IPs și/sau de către cercetătorii și studenții altor instituții de învățământ a disciplinelor de inginerie software.