|
StatutTeza a fost susţinută pe 23 octombrie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 26 februarie 2021 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 378.1:796+802.0(043)
|
Structura tezei. Introducere, trei capitole, concluzii generale și reco mandări, bibliografie din 238 de tit luri, 8 anexe, 128 de pagini de text de bază, 30 figuri, 18 tabele. Rezultatele sunt publicate în 19 lucrări științifice.
Scopul lucrării constă în fundamentarea teoretico-practică a modernizării tehnologice a formării competențelor profesionale la studenții instituțiilor de cultură fizică în cadrul procesului educațional la disciplina „Limba engleză”.
Obiectivele cercetării: Studierea și generalizarea teoriei și practicii procesului de formare a competențelor profesionale la studenții instituțiilor de cultură fizică în cadrul disciplinei „Limba engleză”; fundamentarea și elaborarea modelului conceptual de formare a competențelor profesionale la studenți, pornind de la principiile studierii limbii străine, ale competenței comunicative; consemnarea formativă a noțiunii de instruire/învățare bilaterală; determinarea structurii și conținutului pregătirii profesionale a studenților instituțiilor de educație fizică la Limba engleză, prin elaborarea și aplicarea unei tehnologii de formare; argumentarea experimentală a eficacității Tehnologiei de formare a competențelor profesionale a studenților instituțiilor de cultură fizică în raport cu învățarea limbii engleze.
Noutatea și originalitatea științifică rezidă în elaborarea și implementarea Tehnologiei formării competențelor profesionale ale studenților în raport cu învățarea limbii engleze, având la bază domeniile Comunicare, Cultură, Conexiune, Comparație, Comunitate, fapt care a condus la eficientizarea procesului de formare a competențelor profesionale; aplicarea instrurii /învățării bilaterale în procesul educațional de la instituțiile de cultură fizică. Rezultatele științifice obținute care au contribuit la soluționarea problemei științifice importante însumează: rezultativitatea fundamentării teoretico -aplicat ive a Tehnologiei formării competențelor profesionale ale studenților în raport cu învățarea limbii engleze: întemeierea, elaborarea și implementarea tehnologiei experimentale, ceea ce a avut ca efect formarea competențelor profesionale ale studenților în cinci domenii tematice, în vederea promovării și valorificării ideii instruirii/învățării bilaterale.
Semnificația teoretică este determinată de principiile metodice și organizatorice, fundamentate științific și experimental, ale procesului de formare a competenței profesionale în însușirea limbii engleze de către studenții instituțiilor de învățământ superior în domeniul educației fizice, care completează și extind substanțial concepțiile existente ale teoriei și metodicii educației fizice și ale antrenamentului sportiv, despre pregătirea specialișt ilor în sfera culturii fizice și sportului; de asemenea, interpretarea și valorificarea noțiunii de instruire/învățare bilaterală.
Valoarea aplicativă a lucrării denotă posibilitatea aplicării în practică a tehnologiei experimentale elaborate, ceea ce poate influența demersul formativ în domeniul competențelor profesionale ale studenților, prin valorificarea limbii engleze.
Implementarea rezultatelor științifice. Rezultatele cercetării au fost implementate în cadrul procesului de instruire la disciplina Limba engleză la specialitatea Fitness și Programe de Recreare.
1. DELIMITĂRI CONCEPTUALE PRIVIND COMPETENȚELE PROFESIONALE ALE STUDENȚILOR LA CULTURA FIZICĂ CA SCOP STRATEGIC
În examinare [11] :
Arhiva tezelor: