|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 noiembrie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 decembrie 2020 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 582.951.4(478) (043.2)
|
Structura tezei. Teza include introducere, patru capitole, concluzii generale şi recomandări practice, bibliografia din 321 surse, volumul total de 156 pagini, 18 tabele, 39 figuri şi 10 anexe. Rezultatele obţinute sunt publicate în 21 lucrări ştiinţifice.
Domeniu de studiu: 164.01 – Botanica Scopul tezei: elaborarea tehnologiei de multiplicare in vitro a speciei Lycium barbarum L., evidențierea particularităților biomorfologice şi estimarea biochimică comparativă ale speciei spontane şi soiurilor cultivate în condiţiile pedoclimatice ale Republicii Moldova.
Obiectivele de cercetare: *identificarea, mobilizarea soiurilor de goji și evidenţierea explantelor adecvate pentru inițierea culturilor in vitro;*selectarea mediilor nutritive, adecvate pentru fiecare etapă de microclonare;*analiza biologiei dezvoltării plantelor obținute, în condițiile in vitro, ex vitro și în teren experimental; *studiul anatomic și evaluarea biochimică comparativă a conţinutului de flavonoide, taninuri şi acid ascorbic la plantele de goji cultivat şi din flora spontană;*elaborarea tehnologii de micropropagare şi descrierea protocolului de obţinerea unui coeficient înalt de înmulțire la soiurile de goji și extinderea genofondului de arbuşti fructiferi din cadrul GBNI (iniţierea colecției).
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: pentru prima dată în R. Moldova s-a realizat înmulţirea plantelor de goji prin tehnici şi metode de micropropagare eficiente pentru producerea de material săditor robust, necontaminat și genetic uniform. S-au optimizat microtehnicile de cultivare in vitro ale organogenezei și calusogenezei la soiurile goji de perspectivă. S-a efectuat studiul biologic complex la soiurile de goji, (morfologic, anatomic, biochimic) comparativ cu specia din flora spontană autohtonă în condiţiile pedoclimatice ale R. Moldova.
Problema științifică soluționată: constă în elaborarea tehnologiei multiplicarii in vitro a speciei L. barbarum L. şi obţinerea materialului săditor de calitate necontaminat, uniform genetic și omogen la soiurile de goji în condiţiile climaterice ale R. Moldova. Materialul săditor obținut prin cultura in vitro va contribui în înființarea plantațiilor moderne în R. Moldova și organizarea în GBNI a colecției de arbuşti fructiferi.
Semnificaţia teoretică: rezultatele cercetărilor biotehnologice completează informaţia ştiinţifică privind studiile de microclonare și micropropagare a plantelor de goji, bazată pe principiul totipotenței celulare în culturile in vitro pentru regenerarea vitroplantulelor. De asemenea, acest studiu vizează particularitățile biologice de creștere și dezvoltare ale plantelor, în baza aspectelor fenologice, biometrice, anatomice și biochimice, în condițiile pedoclimatice pe teritoriul R. Moldova, date care ar contribui la instruirea corespunzătoare a agricultorilor cu privire la folosirea de soiuri rezistente la secetă şi de calitate înaltă. Valoarea aplicativă: elaborat și descris detaliat protocolul de obținere a materialului săditor sănătos și omogen la soiuri de goji pentru R. Moldova. Rezultatele cercetărilor sunt utilizate în Laboratorul de Embriologie și Biotehnologie a GBNI. Materialul săditor obținut a servit ca sursă pentru a iniția crearea colecției din 5 soiuri de goji din GBNI:’Amber Sweet’,’Erma’, ’Ning Xia N1’, ’New Big’ şi ’Licurici’ (soi ameliorat de către cercetătorii ştiinţifici ai Laboratorul de Embriologie și Biotehnologie a GBNI, în prezent se află la comisia de testare CSTSP). Plantele de goji multiplicate in vitro pot servi în calitate de material săditor pentru fondarea plantațiilor moderne de goji pe arii extinse pe teritoriu R. Moldova.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: în baza cercetărilor științifice efectuate au fost implementate metodele de multiplicare in vitro a speciei L. barbarum L. aplicate în contracte economice realizate în Laboratorul de Embriologie și Biotehnologie. Rezultatele studiilor obținute fenologice și biochimice vor îmbogăți spectrul sectorului de pomușoare existente în R. Moldova. Totodată, acestea reprezintă material ştiinţifico-didactic pentru cursurile: Botanică aplicată, Botanică farmaceutică, Chimie biologică şi în instituțiile de învățământ cu profil biologic și agricol, precum și realizarea de contracte cu beneficiari particulari, gospodării țărănești și amatori interesați de soiurile goji.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: