|
StatutTeza a fost susţinută pe 23 decembrie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 18 ianuarie 2007 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 342. 7: 334 012. 2
|
Lucrarea este consacrată cercetării complexe a influenţei normelor constituţionale şi a unor instituţii juridice asupra formării şi evoluţiei culturii juridice în Republica Moldova în perioada de tranziţie, utilizând realizările ştiinţei naţionale şi internaţionale în cercetarea constituţionalismului, precum şi elaborarea în baza acestora a unor recomandări de lege ferenda.
O atenţie deosebită se acordă particularităţilor de dezvoltare a statalităţii moldoveneşti, stării incipiente a formării culturii juridice în edificarea statului de drept în Republica Moldova, a bazelor ei constituţionale. Primul capitol al lucrării este consacrat rolului culturii juridice în dezvoltarea constituţională a Republicii Moldova. Se reliefează acele elemente ale culturii juridice, care influenţează activ conştiinţa juridică şi aplicarea dreptului în practică. Se scoate în evidenţă rolul elementelor de bază şi funcţiile culturii juridice în dezvoltarea constituţională a Republicii Moldova, unele particularităţi ale procesului de deformare a culturii juridice în perioada de tranziţie a Republicii Moldova. În acest plan se scot în evidenţă consecinţele negative ale procesului de deformare a culturii juridice.
În capitolul al doilea al lucrării se investighează conştiinţa juridică şi rolul acesteia în formarea culturii juridice în edificarea statului de drept în Republica Moldova în perioada de tranziţie. În acest context se cercetează esenţa principiului constituţional al legalităţii şi a respectării legilor de către cetăţeni în perioada de tranziţie în care se află Republica Moldova. O atenţie deosebită se acordă analizei poziţiei active civice a cetăţenilor şi influenţa acesteia asupra nivelului de respectare a normelor constituţionale.
Capitolul al treilea cuprinde analiza influenţei educaţiei juridice a cetăţenilor asupra formării culturii lor juridice în perioada de tranziţie în Republica Moldova. Se analizează detaliat asigurarea dreptului constituţional al cetăţeanului la informarea juridică, ca un factor important în ridicarea nivelului culturii juridice a cetăţenilor în Republica Moldova.
Semnificaţia practică poate fi remarcată, în primul rând, prin recomandările ştiinţifice destinate creşterii nivelului culturii juridice în contextul supremaţiei Constituţiei Republicii Moldova.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: