|
StatutTeza a fost susţinută pe 25 februarie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 27 aprilie 2021 Autoreferat![]() TezaCZU
|
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii și recomandări, bibliografie din 533 de titluri, anexe, 140 de pagini text de bază, 66 figuri, 10 tabele. Rezultatele cercetării au fost publicate în 18 publicații ştiinţifice.
Scopul lucrării: investigarea microflorei fungice a dăunătorilor Sitona lineatus L., Hypera postica (Gyll.) și Protapion apricans (Hbst.) (Coleoptera, Curculionoidea), selectarea agenților de control biologic al dăunătorilor și caracterizarea proprietăților fiziologice ale tulpinilor autohtone de fungi pentru producerea și aplicarea bioinsecticidelor în cadrul agroecosistemelor.
Obiectivele cercetării: izolarea și identificarea tulpinilor autohtone de micromicete din microflora speciilor S. lineatus, H. postica și P. apricans; investigarea susceptibilității dăunătorilor S. lineatus, H. postica și P. apricans la infecția cu tulpinile de fungi izolate cu potențial de utilizare în calitate de agenți de control biologic; determinarea activității insecticide a tulpinilor fungice selectate asupra dăunătorilor țintă S. lineatus, H. postica și P. apricans; caracterizarea particularităților de creștere și dezvoltare a tulpinilor fungice cu activitate insecticidă sporită în diferite condiții ale mediului ambiant pentru elaborarea procedeului de obținere a preparatului autohton cu poprietăți insecticide și recomandărilor de aplicare în ecosistemele agricole.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: în microflora coleopterelor curculionoide investigate, au fost evidențiate 55 tulpini fungice, identificate la nivel de specie în baza markerilor moleculari, porțiunea de gena nucleară ARNr 18S și fragmentul ITS. Pentru prima dată a fost evidențiată prezența micromicetelor entomopatogene din genurile Beauveria şi Isaria în microflora insectelor S. lineatus și H. postica, pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru prima dată a fost investigată microflora fungică a speciei P. apricans. Prezenţa speciilor fitopatogene în microbiota fungică a insectelor implică investigarea dăunătorilor vizați ca potenţiali vectori. Tulpina de fungi Beauveria bassiana CNMN-FE-01 posedă activitate insecticidă sporită (brevet de invenție MD 4560) și proprietăți avantajoase pentru formularea și aplicarea bioinsecticidelor.
Rezultatul obținut care contribuie la soluționarea unei probleme științifice importante constă în: evidențierea tulpinilor noi autohtone de fungi cu activitate insecticidă, selectarea tulpinii cu virulență sporită, proprietăți fiziologice și biochimice de importanță tehnologică, stabilirea agentului bioactiv al preparatului insecticid ceea ce a condus la elaborarea procedeului de obținere și aplicare a preparatului bioinsecticid în vederea integrării acestuia în sistemele de producție agricolă.
Semnificația teoretică: au fost obținute date noi privind comunitățile fungice ce constituie microflora dăunătorilor culturilor agricole; speciile de dăunători au fost atestați ca potențiali vectori ai micromicetelor fitopatogene accentuând importanța elaborării metodelor eficiente și inofensive de control al acestora; a fost argumentat științific potențialul de aplicare a tulpinilor autohtone de Beauveria bassiana în calitate de agent bioactiv pentru producerea locală a preparatelor insecticide; a fost propus procedeul de obținere a preparatului insecticid destinat controlului biologic al coleopterelor curculionoide.
Valoarea aplicativă: se propune un procedeu de obținere a unui preparat insecticid natural pe baza tulpinii autohtone noi de B. bassiana CNMN-FE-01, pentru controlul biologic al speciei Sitona lineatus. Tulpina posedă proprietăți fiziologice și biochimice promițătoare care vor permite de a elabora biopreparate aplicate pe scară largă pentru protecția culturilor de Fabaceae.
Implementarea rezultatelor științifice: rezultatele sunt utilizate în calitate de material didactic
pentru instruirea studenților la specialitățile Biologie, Biologie moleculară (licență), Științe
biologice aplicate (master), în cadrul cursurilor de instruire a formatorilor și a fermierilor în
domeniul agriculturii ecologice și metodelor biologice de combatere a dăunătorilor.
7