|
StatutTeza a fost susţinută pe 14 aprilie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 iunie 2021 Autoreferat![]() TezaCZU 616.716.85-007.23-089.844+616.314-089.843(043.2)
|
Structura tezei. Teza de doctor în științe medicale are 157 de pagini și conține: adnotare în limbile română, rusă și engleză, introducere, patru capitole, concluzii generale și recomandări practice, bibliografie cu 230 surse biliografice. Materialul ilustrativ include 7 tabele și 89 figuri. Rezultatele cercetărilor efectuate au fost reflectate în 11 publicații științifice: 3 articole în reviste naționale (inclusiv 2 articole monoautor) și 8 articole în reviste internaționale cu impact factor.
Domeniul de studiu: se referă la medicina regenerativă, inginerie tisulară, stomatologie. Scopul lucrării: reconstrucţia proceselor alveolare atrofiate la nivelul mandibulei prin utilizarea factorului de creștere plachetar derivat recombinant uman - BB.
Obiectivele cercetării. Determinarea proprietăților osteoconductive ale implanturilor de titan acoperite cu calciu-fosfat; aprecierea reformării osoase după aplicarea matricei osoase deproteinizate; elaborarea metodei de augmentare osoasă cu implantare dentară simultană, folosind matrice din biomaterial crestal; determinarea influenței membranei de colagen și a factorului de creștere recombinant derivat din trombocite asupra augmentării; evaluarea retrospectivă clinică a implanturilor dentare inserate simultan cu augmentarea osoasă la nivelul mandibulei.
Noutatea și originalitatea științifică. A fost demonstrată proprietatea implanturilor bioactive de a induce creșterea osoasă. Au fost obținute rezultate privitor la: regenerărea osoasă cu utilizarea xenogrefei; procesele biochimice ce au loc în perioada de remodelare osoasă; factorii ce influențează procesele de remodelare ale osului la diverse intervale de timp, evoluția stabilității implanturilor dentare instalate concomitent cu procedurile de regenerare osoasă ghidată; rata de supraviețuire a acestor implanturi.
Semnificația teoretică. Constă în crearea unui concept de reconstrucție osoasă utilizând principii moderne de inginerie tisulară cu posibiliatea de utilizare în diverse domenii ale medicinii.
Valoarea aplicativă. Datele experimentale şi clinice obţinute sunt utilizate pentru optimizarea regenerării osoase dereglate şi au potențial de utilizare în tratamentul implantologic.
Implementarea rezultatelor științifice. Rezultatele obținute au fost implementate în procesul
didactic al cursului de Medicina regenerativă și în procesul de cercatre științific al laboratorului de
Inginerie tisulară și culturi celulare.