|
StatutTeza a fost susţinută pe 14 mai 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 30 iulie 2021 Autoreferat![]() TezaCZU [614.8.026.1+364.255](478+4)(043.3)
|
Teza de doctor în științe geonomice.
Structura tezei: Teza este compusă din: Introducere, 4 Capitole, Concluzii generale, Bibliografie cu 160 titluri, 112 pagini de text de bază, 14 tabele, 34 figuri, 11 anexe. Rezultatele obținute sunt publicate în 19 lucrări științifice.
Scopul cercetării constă în analiza riscului la inundații în zona de studiu prin modelarea acestuia cu utilizarea indicatorilor specifici și corelarea rezultatelor cu cele obținute în rezultatul analizei datelor istorice, în scopul elaborării planului de management a riscului la inundații în lunca Prutului, aval de Costești – Stânca.
Obiectivele cercetării: • descrierea zonei de studiu prin prisma manifestării riscului la inundații; • analiza inundațiilor istorice în zona de studiu; • evaluarea riscului la inundații în lunca Prutului în aval de lacul de acumulare Costești – Stânca; • analiza actelor normative naționale și europene în domeniul gestionării riscului la inundații; • elaborarea unui plan de gestionare a riscului la inundații în zona de studiu; • elaborarea unor măsuri concrete pentru zona de studiu în asigurarea gestionării eficiente a riscului la inundații.
Noutatea și originalitatea științifică: Noutatea științifică a lucrării este calcularea Indicilor de risc la inundații (de mediu, economic și social) și a Indicelui Total de risc la inundații pentru zona de studiu prin adaptarea indicelui la condițiile și particularitățile specifice zonei de studiu. Rezultatele obținute pot servi ca bază pentru calcularea acestui indice la nivelul celor două districte hidrografice – Dunărea-Prut și Marea Neagră și Nistru. De asemenea, a fost elaborată harta de risc de inundații în lunca Prutului în aval de lacul de acumulare Costești-Stânca și prezentată analiza spațială a riscului de inundații în zona de studiu; la nivel național a fost realizată evaluarea preliminară a riscului de inundații, care este prima etapă conform Directivei 2007/60/CE, în baza căreia au fost realizate hărțile de risc și de hazard, dar fără o analiză detaliată, această acțiune urmează a fi realizată în următorul ciclu de elaborare a planurilor. Harta de risc la inundații elaborată poate servi drept exemplu în acest sens.
Problema științifică soluționată constă în estimarea riscului la inundații pentru localitățile din lunca Prutului și elaborarea unui plan de management a riscului de inundații cu acțiuni concrete pentru minimalizarea impactului asupra populației, economiei și mediului. Semnificația teoretică: Pentru prima dată au fost calculați Indicii de risc la inundații (de mediu, economic și social) și a Indicelui Total de risc la inundații pentru zona de studiu și a fost estimat riscul de inundații pentru lunca Prutului.
Valoarea aplicativă a lucrării: A fost prezentată o analiză spațială detaliată a riscului de inundații în lunca Prutului, aval de Costești-Stânca; a fost elaborat planul de management a riscului de inundații pentru zona de studiu.
Implementarea rezultatelor științifice: Rezultatele științifice au fost implementate de către
autoritățile centrale la elaborarea Hotărârii de Guvern privind Planul de gestionare a riscului de
inundații în districtul bazinului hidrografic Dunărea-Prut și Marea Neagră, precum și a Planului
de Gestionare a Districtului Hidrografic Dunărea – Prut și Marea Neagră (ciclul II). Modelul de
calcul a riscului de inundații a fost implementat de către Direcția Situații Excepționale mun.
Chișinău la elaborarea Hărților de risc la inundații.