|
StatutTeza a fost susţinută pe 20 august 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 26 noiembrie 2021 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 376:373.2(043.3)
|
Volumul și structura tezei. Teza conține introducere, trei capitole, concluzii generale și reco mandări, bibliografie (253 de surse), 40 anexe. În total teza conține 131 pagini text de bază, 24 de figuri și 16 tabele. Rezultatele cercetării au fost publicate în 7 lucrări științifice.
Domeniul de studiu: se referă la teoria și practica pedagogiei speciale.
Scopul cercetării constă în elaborarea și validarea experimentală a condițiilor și a strategiilor teoretico-practice a procesului vizat, care va include Modelului psihopedagogic de eficientizare a dezvoltării competenței de comunicare la preșcolarii cu dislalie polifonematică. Obiectivele cercetării: stabilirea cadrului conceptual privind dezvoltarea competenței de comunicare la preșcolari; identificarea componentelor competenței de comunicare la preșcolari; determinarea principiilor, condițiilor și a strategiilor psihopedagogice de eficiență la preșcolarii dislalie polifonematică; evaluarea competenței de comunicare pentru a aprecia zona actualei dezvoltări și zona proximei dezvoltări; argumentarea colaborării familiei cu instituția de educație timpurie în contextul dezvoltării competenței de comunicare la preșcolarii cu dislalie polifonematică; elaborarea, experimentarea și validarea Modelului psihopedagogic de eficientizare a dezvoltării competenței de comunicare la preșcolarii cu dislalie polifonematică.
Noutatea și originalitatea științifică a cercetării constă în conceptualizarea dezvoltării competenței de comunicare la preșcolarii cu dislalie polifonematică și abordarea studierii aprofundate a condițiilor și strategiilor psihopedagogice de dezvoltare a competenței nominalizate. La fel, este nou și original aspectul, demonstrării impactului dezvoltativ a competenței de comunicare asupra formării personalității preșcolarilor cu dislalie polifonematică prin elaborarea și validarea ghidurilor și suporturilor științifico-metodologice în problema dezvoltării competenței de comunicare la preșcolarii cu dislalie polifonematică. Rezultatele științifice obținute în cercetare constau în validarea și implementarea instrumentelor psihopedagogice de dezvoltare a competenței de comunicare, structurate în modelul psihopedagogic vizat, experimentat și validat în instituția de educație timpurie.
Valoarea teoretică a cercetării constă în analiza evoluției conceptului de competență de comunicare, stabilirea metodelor de dezvoltare a competenței de comunicare la preșcolarii cu cerințe educaționale speciale și fundamentarea teoretico-practică a Modelului psihopedagogic de eficientizare a dezvoltării competenței de comunicare la preșcolarii cu dislalie polifonematică.
Valoarea aplicativă a cercetării rezidă în determinarea, elaborarea și validarea instrumentelor psihopedagogice de dezvoltare a competenței de comunicare, structurate în Modelului psihopedagogic de eficientizare a dezvoltării competenței de comunicare la preșcolarii cu dislalie polifonematică, care poate fi valorificat în practica de educație timpurie. Elaborarea și validarea Programului de dezvoltare a competenței de comunicare la preșcolarii cu ccerințe educaționale speciale.
Implementarea rezultatelor științifice s-a realizat în cadrul experimentului psihopedagogic prin aplicarea Modelului psihopedagogic de eficientizare a dezvoltării competenței de comunicare la preșcolarii cu dislalie polifonematică și valorificarea programului și strategiilor de dezvoltare a competenței de comunicare la preșcolarii cu cerințe educaționale speciale.