|
StatutTeza a fost susţinută pe 2 iulie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 decembrie 2021 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 347.41/.43(043.3)
|
Pentru participarea la ședință în regim ONLINE se accesează linkul:
https://us02web.zoom.us/j/87235833644?pwd=bnlKOGFYRWRkZnp3TmIraHNIRTVUdz09
Structura tezei: este formată din introducere, patru capitole, concluzii și recomandări, bibliografie din 252 de titluri și 198 de pagini de text de bază. Rezultatele obținute sunt publicate în 3 lucrări științifice.
Scopul general al tezei: să determine științific caracterul sistemic și particularitățile regimului juridic civil al banilor și obligațiilor pecuniare în sistemul reglementării obligațiilor juridice civile.
Obiectivele principale ale cercetării: identificarea unei teorii juridice civile a banilor și analiza sistemului juridic al obligațiilor pecuniare și a efectelor obligațiilor pecuniare. Un alt obiectiv al cercetării este identificarea cunoștințelor științifice cu privire la regimul juridic al banilor și obligațiilor pecuniare și analiza lor în contextul cadrului normativ național. Noutatea științifică a tezei: constă, în primul rând, în domeniul de cercetare ales, cel al banilor și obligațiilor pecuniare în dreptul civil, subiect care nu a fost suspus cercetării sistemice la nivel național. Noutatea științifică este susținută de literatura de specialitate străină analizată și integrată în sistemul cunoștințelor științifice al Republicii Moldova.
Originalitatea științifică a tezei: este demonstrată prin analiza complexă, inter- și intradisciplinară a instituției banilor aferentă viziunii dreptului civil, precum și prin analiza obligațiilor civile pecuniare. Cercetarea juridică asupra banilor demonstrează că banii nu sunt o instituție juridică clasică pentru știința dreptului, în general, și a dreptului civil, în special. Astfel, originalitatea științifică constă în abordarea și prezentarea integrată a cunoștințelor cu privire la regimul juridic al banilor. De asemenea, originalitatea cercetării rezidă în configurarea științifică a regimului obligațiilor civile pecuniare, care au constituit obiectul evoluțiilor legislative și practice la nivel național în ultimele decenii, și, în mod remarcabil, al reformei de modificare a Codului civil al Republicii Moldova, intrată în vigoare la 1 martie 2019.
Rezultatele lucrării: se constituie din câteva dimensiuni atât teoretice, cât și practice. La nivel teoretic, teza propune o teorie juridică a banilor – teoria ficțiunii juridice a banilor în dreptul privat, care este susceptibilă de a oferi direcții noi de cercetare a banilor în dreptul civil, precum și a instituțiilor juridice civile asociate cu fenomenul banilor. Teza înlesnește configurarea cunoștințelor științifice despre sistemul obligațiilor civile pecuniare, impactul normativ al acestora asupra sistemului de reglementare a obligațiilor civile, precum și despre calificarea unor instituții juridice civile pe care le determină. La nivel practic, cercetarea asupra tezei de doctorat a contribuit la redactarea mai multor articole din Codul civil al Republicii Moldova intrate în vigoare la 1 martie 2019. Lucrarea contribuie la interpretarea reglementărilor privind obligațiile pecuniare, atât din optica regimului nou, cât și a dreptului tranzitoriu, pentru aplicabilitatea acestora mult mai uniformă în practica juridică. Semnificația teoretică a tezei: se demonstrează prin analiza comparativă, istorică și integrată a diverselor discipline racordabile la cunoașterea în știința dreptului civil. Totodată, autorul expune o viziune critică în raport cu diverse demersuri științifice și cu aplicarea lor în practica judiciară națională.
Valoarea aplicativă a tezei: se manifestă prin oferirea unei viziuni critice asupra interpretării și aplicării în practică a diverselor instituții cercetate. Procesul de cercetare asupra tezei de doctorat a contribuit la adoptarea unor reglementări noi, incluse în redacția articolelor din Codul civil al Republicii Moldova revizuit. Noile reglementări civile, atât cele propuse de autor, cât și alte prevederi adoptate cu privire la regimul obligațiilor pecuniare, necesită o ghidare pentru a fi aplicate în practică. Astfel, practicienii din domeniul dreptului vor identifica în conținutul tezei informație și analiză critică, care vor constitui obiectul de argumentare, soluționare și motivare a diverselor situații și decizii în practica juridică legată de obligațiile pecuniare.
Implementarea rezultatelor științifice:este realizată prin transferul cunoștințelor către mediul academic și științific, precum și către practicienii din domeniul dreptului, care vor fi utilizate la studierea instituțiilor de drept civil și la aplicarea lor în practică, bazându-se pe o viziune originală și descifrată metodic cu privire la bani și obligații pecuniare în dreptul civil. Rezultatele cercetării, incluse în publicații științifice și propuneri de lege ferenda, au servit la modificarea legislației civile naționale, materializate în Legea nr. 133/2018 privind modernizarea Codului civil și modificarea unor acte legislative, astfel fiind direct implementate în sistemul normativ național.
Totodată, cercetarea din teză conține abordarea și problematizarea juridică a diverselor situații practice identificate la nivel național și internațional, ceea ce constituie sursă importantă de analiză și inspirație pentru știința și practica din Republica Moldova. Unele propuneri ale autorului, incluse deja în Codul civil al Republicii Moldova nr. 1107/2002 modificat, pot deveni sursă de inspirație pentru modificarea regulilor-model în domeniul dreptului privat, cum ar fi Principiile Contractelor Comerciale Internaționale (denumite în continuare „Principii UNIDROIT” sau ”PICC”) elaborate de Institutul Internațional de Unificare a Dreptului Privat (UNIDROIT), Proiectul Cadrului Comun de Referințe (DCFR), precum și pentru legiuitorii altor state. Prezenta teză poate servi în calitate de bază științifică pentru Curtea Supremă de Justiție la elaborarea unei hotărâri explicative noi, la actualizarea hotărârilor explicative deja existente sau la elaborarea unor recomandări cu privire la aplicarea legislației civile privind regimul obligațiilor pecuniare în practică.
9
1. TEORIA JURIDICĂ A BANILOR
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: