|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 octombrie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 1 martie 2022 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 37.018:373.037.1+373.3(043.4)
|
Structura tezei. Lucrarea cuprinde adnotări în limbile română, rusă și engleză, lista abrevierilor, introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie (213 surse), 14 anexe, 128 pagini text de bază, 40 figuri şi 18 tabele. Rezultatele cercetării au fost publicate în 10 articole.
Scopul lucrării constă în determinarea, experimentarea şi validarea modelului pedagogic de interacţiune a şcolii şi familiei în educaţia fizică a elevilor de vârstă şcolară mică, ce include fundamentele teoretice și metodologice ale acestui proces.
Obiectivele cercetării: stabilirea reperelor conceptuale și teoretice ale educației fizice a elevilor de vârstă școlară mică prin studiul interacțiunii școală – familie; determinarea nivelului de dezvoltare și pregătire fizică a elevilor de vârstă școlară mică în contextul interacțiunii școală – familie; fundamentarea teoretică și elaborarea modelului pedagogic de interacţiune a şcolii şi familiei în educaţia fizică a elevilor de vârstă şcolară mică și a programei experimentale de interacțiune a școlii și familiei în educația fizică a elevilor de vârstă școlară mică; argumentarea și valorificarea eficienței modelului pedagogic și a programei experimentale de interacțiune a școlii și familiei în educația fizică a elevilor de vârstă școlară mică.
Noutatea şi originalitatea științifică: cercetarea în cauză își propune să contribuie la dezvăluirea esenței și determinarea conceptelor de bază în contextul interacțiunii școlii și familiei în educația fizică a elevilor prin cercetarea procesului vizat; configurarea și validarea științifică a modelului pedagogic de interacțiune a școlii și familiei în educația fizică a elevilor de vârstă şcolară mică și a programei experimentale de interacțiune a școlii și familiei în educația fizică a elevilor de vârstă şcolară mică.
Rezultatele obținute care contribuie la soluționarea problemei științifice importante constau în determinarea particularităților teoretico-aplicative a funcționalității modelului pedagogic de interacțiune a școlii și familiei în educația fizică a elevilor de vârstă şcolară mică.
Punerea în practică a modelului și a programei propuse a condus la eficientizarea colaborării școală – familie în educația fizică a elevilor, inclusiv s-a reușit schimbarea atitudinii părinților cu privire la educația fizică a copiilor în una pozitivă/activă, și s-a înregistrat o îmbunătățire a stării de sănătate, a reușitei școlare și a relațiilor părinte-copil.
Semnificația teoretică rezidă în precizarea fundamentelor teoretico – aplicative a interacțiunii școală – familie în educația fizică a elevilor de vârstă școlară mică, în consolidarea și argumentarea științifică a modelului pedagogic și a programei experimentale de interacțiune a școlii și familiei în educația fizică a elevilor de vârstă şcolară mică.
Valoarea aplicativă constă în expunerea și validarea ansamblului de instrumente pedagogice și fundamente teoretico-aplicative, reflectate în componentele modelului pedagogic de interacțiune a școlii și familiei în educația fizică a elevilor de vârstă şcolară mică și a programei experimentale, ce pot fi eficient aplicate în școlile generale din Republica Moldova, precum și în pregătirea și promovarea educației fizice în cadrul familiei.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele obținute au fost implementate în cadrul procesului de studiu în Gimnaziul Rădeni, Liceul Teoretic din Romanești, pe un lot experimental alcătuit din elevi de vârstă școlară mică și părinții acestora, și în cadrul procesului formativ a departamentului de formare profesională continuă din cadrul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, în scopul determinării situației la tema cercetată, dar și prin validarea modelului pedagogic și a programei experimentale de interacțiune a școlii și familiei în educația fizică a elevilor de vârstă şcolară mică.
În examinare [11] :
Arhiva tezelor: