|
StatutTeza a fost susţinută pe 23 octombrie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 aprilie 2022 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 343.222:343.346
|
Link-ul de participare la susținerea tezei:
https://us02web.zoom.us/j/87590293140?pwd=MXlVOEZVNXZvODEvTlhtY25tUnlsUT09
Structura tezei: introducere, cinci capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 560 titluri, 318 pagini de text de bază. Rezultatele obținute sunt publicate în 22 lucrări științifice.
Domeniul de studiu. Lucrarea face parte din domeniul dreptului penal, partea specială.
Scopul şi obiectivele tezei. Scopul tezei se exprimă în efectuarea unei cercetări temeinice a răspunderii penale pentru infracțiunile prevăzute la art. 264 CP RM, în examinarea şi soluţionarea problemelor ce caracterizează interpretarea și aplicarea acestui articol, precum și în identificarea carenţelor ce afectează calitatea art. 264 CP RM, cu formularea de propuneri de lege ferenda menite să contribuie la perfecționarea cadrului reglementar în materie. În vederea atingerii scopului propus, au fost formulate următoarele obiective: examinarea din perspectiva dreptului penal a elementelor constitutive ale infracţiunilor prevăzute la art. 264 CP RM, precum şi a circumstanţei agravante prevăzute la alin. (2), (4) și (6) ale acestui articol; utilizarea normelor extrapenale, care stabilesc regulile de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport, în procesul de interpretare a art. 264 CP RM; determinarea gradului de compatibilitate dintre art. 264 CP RM şi normele extrapenale de referinţă; analiza comparativă a reglementărilor penale din legislaţiile unor state străine, care stabilesc răspunderea pentru încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport etc.
Noutatea şi originalitatea științifică a tezei constă în faptul că a fost realizată o cercetare temeinică, sub aspect juridico-penal, a infracţiunilor prevăzute la art. 264 CP RM. În plus, noutatea ştiinţifică a rezultatelor cercetării constă în punctarea unor concepţii controversate întâlnite în doctrină, în analiza acestora şi în expunerea propriei poziții. Pe acest suport au fost formulate concluzii şi recomandări teoretice în vederea îmbunătățirii continue a legislaţiei. Rezultatele științifice obținute demonstrează aportul autorului la ridicarea gradului de investigaţie a celor mai litigante probleme ale ştiinţei şi practicii dreptului penal vizând infracţiunile prevăzute la art. 264 CP RM.
Semnificația teoretică a tezei constă în: a) redefinirea bazelor conceptuale ale studiului de drept penal privind răspunderea pentru infracțiunile prevăzute la art. 264 CP RM; b) sistematizarea abordărilor teoretice referitoare la stabilirea elementelor constitutive ale acestor infracţiuni; c) acumularea unui vast material teoretic şi practic pentru dezvoltarea unor direcţii actuale şi complexe ale investigării infracţiunilor prevăzute la art. 264 CP RM etc.
Valoarea aplicativă a tezei poate fi rezumată la următoarele: a) concepţiile ştiinţifice expuse în cadrul lucrării prezintă un real interes atât pentru ştiinţa naţională a dreptului penal, cât şi pentru legiuitorul moldovean; b) interpretarea noțiunilor ce apar în art. 132 și 264 CP RM, precum şi criteriile propuse de delimitare a faptelor adiacente, au o mare importanţă atât pentru aplicarea acestor articole în corespundere cu principiul legalității, cât şi pentru dezvoltarea ulterioară a concepţiilor ştiinţifice asupra problemei vizate; c) rezultatele evaluării critice a imperfecţiunilor, ce caracterizează art. 132 și 264 CP RM, pot fi luate în considerare de către legiuitor în procesul de perfecţionare continuă a legii penale etc.
În examinare [3] :
Arhiva tezelor: